Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

De fixar fika i Fiskarstugan

KARLSHAMN · Ett lite annorlunda sommarjobb blir det för tre Karlshamnstjejer i sommar.
I veckan kör de igång med caféverksamhet i den gamla Fiskarstugan.
Karlshamn • Publicerad 18 juni 2001
Stina Helmebring, Linda Johansson samt systern Pernilla ska driva fik i historisk miljö.
Stina Helmebring, Linda Johansson samt systern Pernilla ska driva fik i historisk miljö.Foto: Michael Stenqvist

Linda Johansson, hennes syster Pernilla samt kompisen Stina Helmebring har tagit ansvaret för sommarens försörjning helt i egna händer. De var trötta på att ta de vanliga sommarjobben och bestämde sig istället för att realisera en gammal dröm, att driva ett eget fik.

Så sent som i slutet av april började de tre tjejerna, som alla studerar på olika håll, prata om idén och efter kontakter med kulturenheten fick de grönt ljus för att hålla till i den gamla Fiskarstugan vid Näsviken.

Annons

> Får bära vatten

För att kunna driva verksamheten har de tre caféidkarna fått installera en extra kombinerad kyl och frys samt en diskbänk. Rinnande vatten råder det också brist på i den gamla stugan, som har 300 år på nacken, så tjejerna får fylla plastdunkar med vatten i den intilliggande byggnaden som inhyser Flottans män.

– Vi lär i alla fall vara vältränade efter den här sommaren, säger Linda Johansson och skrattar.

I dagarna uppstod en viss panik, berättar hon vidare. Det visade sig nämnligen att den el som fanns i stugan inte räckte till för den utrustning de behövde. Efter stöd från kommunens kulturenhet löstes dock problemet och nu tycks allt vara klappat och klart inför premiären i veckan.

> Picknick i det gröna

De något spartanska förutsättningarna uppvägs dock av den charmiga miljön, menar tjejerna. Det kommer att bli servering i stugan, men de flesta platserna finns utomhus så förhoppningen är att det ska bli en solig sommar.

– Förutom borden kommer vi också att ha filtar så att besökarna kan ha picknick i det gröna, berättar Linda Johansson.

> Vegetariskt

De tre caféidkarna är vegetarianer, något som kommer att avspeglas på menyn där varma baguetter, våfflor, sallader och glass återfinns. Miljötänkandet kommer också att genomsyra rörelsen.

– Vi kommer att köra med ekologiskt odlade produkter i så lång utsträckning som möjligt. Ibland kan det vara svårt att få tag på och det är dyrare också, men det får man ta, menar Linda Johansson.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons