Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Deltider skrämmer bort vårdpersonal

KARLSHAMN För att Karlshamns kommun ska kunna bli en attraktiv arbetsgivare krävs det att de anställda erbjuds kompetensutveckling och bättre löner och heltidssysselsättning.
– Kvinnor idag accepterar inte att inte ha rätt till heltidsanställningar, därför vänder de kommunen ryggen, säger Elsabeth Nilsson, ordförande Kommunal sektion 4 i Karlshamn.
Karlshamn • Publicerad 5 januari 2001

Sydöstran berättade i gårdagens tidning att det inom några år behövs dubbelt så många nyutbildade undersköterskor i Karlshamn för att kommunen ska klara pensionsavgångarna inom omsorgsförvaltningen. Men intresset är svagt.

Elisabeth Nilsson konstaterar att man redan idag märker att det är få sökande till underskötersketjänsterna i kommunen. De två som nyligen varit utlysta hade bara en sökande.

Annons

– Tjänsternas arbetstid ligger på 64 och 68 procent. Heltidsanställningarna måste bli fler, säger Elisabeth Nilsson, vars ansvarsområde är äldre- och handikappomsorgen.

> Lagstifta om heltid

På så sätt blir yrket mer attraktivt och personalkrisen, när pensionsavgångarna är höga, kan motverkas.

– Vårt krav från Kommunal är att det ska lagstiftas om rättigheten till heltidsarbete, berättar hon.

Deltidstjänsterna gör det lättare att lägga scheman. Men lösningen till utökad arbetstid ligger i att en anställd kan arbeta på två olika avdelningar för att få full tid.

> Beredda på allt

Hård arbetsbelastning är ytterligare en anledning till det svala intresset och bristen på kompetensutveckling en annan.

– Det är ett serviceyrke som pågår dygnet runt. Det ställs stora krav på den anställde. På grund av neddragningarna de senaste åren är det en påfrestande arbetsmiljö för många undersköterskor runt om i verksamheten.

– Många i personalen är till exempel dåligt rustad för att möta det våld som kan förekomma inom yrket och mår dåligt. Det kan handla om allt från hot och slag till att bli bemött med otrevliga ord. Det är ett område där kompetensutvecklingen behövs, säger Elisabeth Nilsson.

Anneli Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons