Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

”Ditt barn går inte i repris”

KARLSHAMN Ditt barn går inte i repris. Under den rubriken går fältgruppen och Brottsförebyggande rådet i Karlshamn ut med information till samtliga hushåll i kommunen med anledning av de förestående skolavslutningarna.
Karlshamn • Publicerad 2 juni 2001

Inför skolavslutningarna planeras många fester och genom skriften, som framförallt vänder sig till föräldrar, vill man från Brottsförebyggande rådets sida göra föräldrarna uppmärksamma på vad som sker under den aktuella tiden och hur vuxna kan påverka ungdomarna när det gäller alkohol och droger.

– Vi vill att det ska bidra till reflektion, säger Lasse Hansson fältsekreterare i Karlshamn.

Annons

Hans intryck är att det generellt tycks finna en större acceptans till alkohol bland ungdomar i dag.

– Tendensen vi som jobbar på natten ser är att det är många ungdomar i låg ålder som är ute och har druckit alkohol.

För att stävja den utvecklingen menar han att föräldrarnas roll är oerhört viktig.

– Det handlar om att föra en dialog hemma om vad som är rätt och fel, säger han.

Föräldrarnas förhållningssätt till alkohol är också viktigt. Det handlar dock inte om att man ska behöva vara absolutist för att utgöra en god förbild.

– Jag ska visa att jag som vuxen kan handskas med det, säger han och menar att vuxna måste ta vuxenrollen på allvar och våga sätta gränser.

Att som förälder i all välvilja köpa ut alkohol till sitt barn för att man ska ha kontroll på vad barnet dricker är enligt Lasse Hansson helt förkastligt. Han menar att barnen istället dricker ännu mer, vilket de vet inte går att ifrågasätta eftersom de redan fått sprit av dem som betyder mest.

– Den vuxne måste fråga sig; ”Vad är det jag gör när jag köper ut till min tonåring?”. Händer någonting är det den som köpt ut som får leva med det, säger han.

I samband med skolavslutningarna uppmanar han vuxna att visa sig ute. Omkring 20-30 Nattvandrare kommer att finnas ute och Lasse Hansson menar att det är viktigt med många ögon som ser.

Att prioritera tid att vara med barnen är ett måste även om det kan vara svårt i den stressade tillvaro många lever i, menar han.

– Man hör och ser på folk att de inte hinner med. Enligt undersökningar är det inte många minuter om dagen som barn och föräldrar talar med varandra, säger han.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons