Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Dyrt VA-tvång för Vettekullabor

KARLSHAMN De boende i Vettekulla kan komma att tvingas ansluta sig till den planerade utbyggnaden av det kommunala vattenledningsnätet. Uppemot 100 000 kronor kan notan sluta på enligt uppgifter från kommunen.
Karlshamn • Publicerad 26 januari 2001

Det kan komma att bli fråga om tvångsanslutning till kommunalt vatten och avlopp för 230 hushåll i Vettekulla.

Ännu är inget beslut taget och först ska politikerna se över ärendet för att sedan inkomma med synpunkter.

Annons

Enligt Per-Ola Mattson, ordförande i tekniska nämnden, finns det dock vissa omständigheter som talar för att det kan bli fråga om en tvångsanslutning.

Han menar att vattenkvalitén i vissa hushåll är dålig och att det finns de som får in avloppsvatten i dricksvattnet.

En annan orsak till att möjligheten att dra ut kommunalt vatten utreds är också att bereda området för en framtida exploatering, säger nämndens ordförande.

> Svårframkomlig terräng

Grundtaxan för att ansluta sig till det kommunala vattennätet ligger på 56 000 kronor, men för de boende i Vettekulla kan det komma att bli betydligt dyrare.

– De verkliga kostnaderna är nog över 100 000 kronor förutom dagvatten, säger Per-Ola Mattsson och pekar på att den svårframkomliga terrängen kan fördyra arbetet.

Han berättar vidare att det blir en politiskt fråga om vad den slutliga kostnaden för de boende i realiteten kommer att bli.

> Delade åsikter

Sydöstran har varit i kontakt med flera av de som kan komma att beröras av en eventuell tvångsanslutning.

Åsikterna tycks vara delade om huruvida en anslutning är bra eller inte, men de flesta verkar vara överens om att kostnaderna är i högsta laget.

Annons

Det finns även vissa fastighetsägare som själva lagt ner stora summor för att få ett tjänligt dricksvatten och de känner oro inför den framtida utvecklingen.

Enligt Rolf Borgström, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen, kan det dock tänkas att de som redan lagt ned pengar på att få bättre vatten kommer att kompenseras på något sätt, förutsatt att vattenkvalitén uppfyller gällande miljökrav.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons