Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Dyslexihjälpen sprider sig till Danmark och Norge

Från Karlshamn styrs Sveriges största företag inom hjälpmedel för dyslektiker.
För tre år sedan blev Svensk talteknologi uppmärksammat då vd:n Anders Abrahamsson utsågs till årets företagare i Blekinge, men sedan dess har det hänt en hel del.
Just nu satsar man för fullt på expansion i Norge och Danmark.
Karlshamn • Publicerad 16 maj 2013
Foto: Gunnel Persson
Scannermusen. Musen ser ut som en vanlig datormus, och kan användas som det, men har en annan speciell funktion också. Om man håller in en knapp och drar med musen över en bild eller en text scannas den in i datorn. Dyslektiker kan till exempel scanna in en tidningstext, dra in den i ett program i datorn och låta en talsyntes läsa upp den.Foto: Gunnel Persson
Foto: Gunnel Persson
Språket som affärsidé. Svensk talteknologi, med Anders Abrahamsson och han fru Pia i spetsen, går framåt och satsar nu även i Danmark och Norge. I Sverige är man redan störst på marknaden för hjälpmedel för dyslektiker.Foto: Gunnel Persson

Anders Abrahamsson, vd för Svensk talteknologi, lider själv av dyslexi och minns mycket väl hur kämpigt det kunde vara i skolan.

Hans egen funktionsnedsättning är det som har drivit honom att hitta bra hjälpmedel för personer med läs- och skrivsvårigheter, att få ut dem på marknaden och att ständigt utveckla tekniken. Och med åren har det hänt mycket.

Annons

– Förr lät talsynteserna som robotar som man knappt kunde förstå. Nu har de utvecklats till mänskliga röster.

Just talsyntesen, som läser upp en skriven text ur datorn, är företagets bästsäljare.

– Tidigare var det bara för elever med dyslexi som hade svårt att läsa men nu kan den även användas för de som till exempel läser tyska och vill höra språket. Det har blivit så pass bra tal i dag och när det gäller olika språk handlar det ju om att lyssna och lära sig.

Anders Abrahamsson uppskattar att cirka 60–70 procent av det företaget säljer i dag är hjälpmedel för personer med läs- och skrivsvårigheter.

Resten är hjälpmedel vid till exempel språkinlärning och annan stöttning i skolan. En av de satsningar han är mest nöjd med är Elevsajten.se.

På internetsidan finns en rad olika digitala undervisningshjälpmedel och de skolor som är anslutna får ge ut inloggning och lösenord till eleverna. Sedan är det fritt fram att använda tjänsterna även hemma efter skolan.

– Vi har avtal med 60–65 procent av landets kommuner och vi har också bjudit in andra företag i branschen så nu är det 950 000 elever som kan logga in på sajten, säger Anders Abrahamsson.

Han berättar att den besöks av runt 15 000 personer i veckan och är glad att den fått sådan spridning. Tack vare det kan elever vars familjer inte har råd att köpa hjälpmedel själva ändå få hjälp i sitt skolarbete.

Svensk talteknologi AB har funnits sedan 2007 och sedan ett år tillbaka huserar man i Netports lokaler på Östra piren. Det har gått bra för företaget vars vd fick titeln årets företagare i Karlshamn 2009 och årets företagare i Blekinge 2010.

– Visst är det roligt med priser och med uppmärksamheten. Men det roligaste är de människor som vi möter i det dagliga arbetet. Som när det ringer vuxna män och gråter och är tacksamma för den hjälp de eller deras barn har fått.

Annons

Företaget är ledande i Sverige inom området dyslexi och då man lyckats så bra här har suget kommit efter mer export.

Man har en del konkurrenter i Sverige och man har sett att de har lyckats även i grannländerna. Därför gjorde Svensk talteknologi förra året en satsning på att etablera sig både i Norge och i Danmark.

Man startade två nya företag och resultatet har varit lite olika än så länge.

– Det skiljer sig mycket mellan hur länderna använder teknik i skolan. I Norge har det gått bra för oss för där ligger man ligger lite efter Sverige och är på gång nu. Danmark däremot har använt detta längre än vad vi har gjort i Sverige och där kommer vi alltså in på en marknad som redan finns. Vi kan inte berätta om hur bra tekniken är för det vet de redan. Där måste vi övertyga dem om att välja oss i stället för någon annan. Det är tuffare och har inte gått lika bra som vi hoppats på. Det tar längre tid, säger Anders Abrahamsson.

Men man ger inte upp, och kan så länge njuta av framgångarna här i Sverige. För sedan utmärkelserna för några år sedan har företaget fortsatt att växa och hoppas göra så även i framtiden.

– Fast inte bara för växandets skull. Vi vill fortsätta att hitta nya produkter och kunna hjälpa ännu fler elever att lyckas med sin skolgång och vuxna personer att kunna vara en del av samhället.

Vad har ni närmast på gång?

– Nu lanserar vi ett par nya produkter och ska rekrytera ny personal. Sedan är det fokus på att hitta fler produkter och att få bolagen i Norge och Danmark att växa, säger Anders Abrahamsson.

Svensk talteknologi AB

Ägare: Anders Abrahamsson och Pia Abrahamsson

Startade: 2007 som aktiebolag

Gör: Säljer program och produkter som underlättar för personer att skriva, läsa och kommunicera

Antal anställda: Rekryterar just nu personal och kommer inom kort att vara åtta personer

Omsättning: 18 miljoner kronor

Dyslexi

Dyslexi, eller läs- och skrivsvårigheter, är en funktionsnedsättning som innebär att man har problem med att läsa och skriva. Som dyslektiker har man svårt att känna igen och tyda ordbilder när man läser. Det går inte att bota men hjälpmedel kan underlätta tillvaron.

En uppskattning är att fyra till åtta procent av befolkningen har dyslexi och det är vanligare bland män än bland kvinnor.

Några kännetecken på dyslexi kan vara att du vid läsning:

- läser långsamt, trevande eller hackigt

- läser snabbt och gissar vad som står

- utelämnar eller läser fel på ord eller ändelser på ord

- lägger till bokstäver så att det blir andra ord, till exempel helt-helst, igen-ingen

- kastar om bokstäver i ord, till exempel bra-bar, börd-bröd

- vänder på ord, till exempel som-mos, tom-mot

- ägnar mycket tid åt samma text och läser den många gånger, men har svårt att minnas vad du läst.

Att du när du skriver:

- är osäker på bokstävers form och ljud

- utelämnar vokaler eller kastar om konsonanter

- utelämnar ändelser

- spegelvänder bokstäver och siffror

- glömmer prickar och ringar

Källa: vardguiden.se

Johanna Spogardh
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons