Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

En guldgruva för nostalgiker

För den som vill renovera sitt gamla hus och bevara den ursprungliga stilen är butiken i Trensum en guldgruva.
Här samsas mängder av originalinredning som bevarats av byggnadsvårdsentusiasten och samlaren Kalle Trygg.
Karlshamn • Publicerad 10 februari 2012
kärlek. Kalle Trygg älskar gamla saker.
kärlek. Kalle Trygg älskar gamla saker.Foto: Gunnel Persson
Foto: Gunnel Persson
Foto: Gunnel Persson
Foto: Gunnel Persson
Foto: Gunnel Persson
Idérik. På ett ställe i lokalerna håller Kalle Trygg på att bygga upp en gammal jänhandel. Hvergang. De här klassiska Tuborg-burkarna känns nog igen från 70-talet. Klippdags. En gammal frisörstol
Idérik. På ett ställe i lokalerna håller Kalle Trygg på att bygga upp en gammal jänhandel. Hvergang. De här klassiska Tuborg-burkarna känns nog igen från 70-talet. Klippdags. En gammal frisörstolFoto: Gunnel Persson
Passande skylt. Det är inte, som man kanske kan tro, en specialgjord skylt för butiksägaren utan en skylt från ett tidigare försäkringsbolag.
Passande skylt. Det är inte, som man kanske kan tro, en specialgjord skylt för butiksägaren utan en skylt från ett tidigare försäkringsbolag.Foto: Gunnel Persson
Foto: Gunnel Persson
Foto: Gunnel Persson
Foto: Gunnel Persson
Foto: Gunnel Persson
Foto: Gunnel Persson
Favorit. Industrilampor är Kalle Trygg svag för. Sekelskifteskänsla. För den som har ett sekelskifteshus går det att hitta originalfönster.
Favorit. Industrilampor är Kalle Trygg svag för. Sekelskifteskänsla. För den som har ett sekelskifteshus går det att hitta originalfönster.Foto: 
Foto: Gunnel Persson
Foto: Gunnel Persson

Det dyker upp en knallblå uppenbarelse i backspegeln när Sydöstran svänger av in till de gamla fabrikslokalerna i Trensum. Det visar sig att det är butiksägaren själv som kommer körande i en Volkswagen pick-up från 60-talet.

Bilen må sticka ut när han är ute och kör på vägarna, men väl framme vid den byggnadsvårdsbutik Kalle Trygg driver smälter den in väl.

Annons

För den som har någonsomhelst dragning åt det nostalgiska hållet är butiken i Trensum ett riktigt paradis. Det står klart redan ute på gårdsplanen.

– Den här köpte jag av en antikhandlare i Karlskrona. Jag blev förälskad vi första ögonkastet, berättar Kalle Trygg där han står bredvid en gammal bensinpump från en för länge sedan nedlagd BP-mack.

För tre år sedan startade han företaget Recykarl och har också firman Trygg Byggnadsvård och miljö. I lokalerna i Trensum samsas allsköns saker som han ”räddar från att förfaras”.

– Jag försöker kombinera näring med nöje, säger Kalle Trygg själv om sitt företagande.

Han beskriver sig själv som en estet och han har ägnat sig åt olika konstnärliga uttryck som måleri och skulptur.

– Nu har jag snöat in mycket på fotografi och här är tanken att det ska bli ett galleri, berättar han när han guidar omkring på övervåningen i industribyggnaden.

Hans vision är att lokalerna i Trensum på sikt ska bli en form av kulturhus. Redan i dag är det en upplevelse att gå runt och titta på alla saker. Här samsas stora teaterkulisser med dörrar, fönster och lampor.

Det märks att Kalle Trygg verkligen gillar det han håller på med. Det genuina intresset kan dock göra det svårt för den borne esteten att hålla sig strikt affärsmässig och han erkänner att det ibland kan vara svårt att skiljas från saker han fått tag på.

Han berättar att hans samlariver visade sig redan i unga år.

– Jag är nog född samlare. När jag gick hem från skolan kom jag alltid hem med ryggsäcken full av saker.

Annons

Hur ser då den vanligaste kunden ut? Kalle Trygg berättar att det kan vara folk som köpt sönderrenoverade hus där man vill ta fram husets ursprungliga karaktär.

– Dörrar hjälper jag folk med mycket. Speciellt verandadörrar.

Att hjälpa folk med renoveringar och fungera som en konsult inredningsmässigt är för Kalle Trygg en fortsättning på den konstnärliga banan och han ser det som ett sätt att uttrycka sig just konstnärligt.

Vad har han då själv för favoriter när det handlar om design och inredning?

– Det kan vara vadsomhelst. Grejer som får en att haja till. Sedan har jag alltid varit svag för gamla industrilampor.

Ett exempel är gamla Triplex-lampor, som uppfanns av skiftnyckelns fader Johan Petter Johansson. Han har upptäckt att med tiden har han blivit långt ifrån ensam att uppskatta den typen av industridesign. Det märks på prislapparna. En för ett ovant öga inte särskilt iögonenfallande lampa kan betinga ett pris av flera tiotusentals kronor.

Att företagandet verkligen kommer sig av ett genuint intresse framgår av ett annat stort projekt som Kalle Trygg har. Han och sambon håller på att renovera ett hus från 1800-talet i Dala och då är det inte direkt några Ikea-lösningar som gäller.

– Det här är gamla kyrkbänkar och de hade vi tänkt använda som panel i köket.

henrik.brandberg@sydostran.se

0454-325902

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons