Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

En naturälskande grabb från stan

Han är stadsgrabben som alltid haft en längtan till djur och natur.
Möt Rune Svensson, en man med många strängar på sin lyra.
Karlshamn • Publicerad 28 maj 2013
Foto: Gunnel Persson

Rune Svensson har nu bott i över 40 år i småstadsidyllen i Karlshamn, men det var i Malmös stadsmiljö han växte upp. Med tanke på det är det måhända lite märkligt att han kom att bli en naturälskande fågelskådare med ett stort trädgårdsintresse.

Själv tror han att närheten till parkmiljön kan ha bidragit och han berättar om hur han och kompisarna tillbringade dagarna i Slottsparken.

Annons

När han minns tillbaka dyker också bilden upp av den lärare i folkskolan som bidrog till att stimulera känslan och intresset för naturen ytterligare.

– Han var en fin, lugn, bestämd lärare som var naturintresserad. Han tog med oss ut i parken och pekade på olika blommor och fåglar.

Rune Svensson minns särskilt lärarens pedagogiska finess som fick de unga eleverna att lyssna. När han berättat att nötväckan är den enda fågel som kan ta sig ner baklänges för en trädstam fick han eleverna att tänka till genom att ställa frågan om de själva skulle klara av det. Kanske var det den bilden av en god lärare som senare fick honom själv att välja lärarbanan.

Det hann dock rinna en hel del vatten under broarna innan dess och efter teknisk utbildning på gymnasiet jobbade Rune Svensson bland annat på Asea i Malmö samt på vägbyggen i Tyskland och England.

Av arbetskompisarna fick han rådet att plugga vidare och efter lumpen var det studier på Chalmers i Göteborg som gällde. Där träffade han sin fru Lissie och fann dessutom en annan livslång följeslagare, musiken.

– Jag var med i studentsångarna. Jag hade spelat trumpet tidigare, men så visade det sig att det behövdes en bastuba i studentspexorkestern.

Sedan dess har han blivit tuban trogen och Karlshamnsborna har kunnat se honom i många olika musikaliska sammanhang. Han spelar både i Karlshamns musikkår, Scoutmusikkåren, Scoutsextetten och Bodekull gospel & jazz orchestra.

– Musiken har gett mig mycket. Man blir glad av att spela och sjunga, konstaterar Rune Svensson.

Efter studier till maskiningenjör och jobb på bland annat Volvo och LM Ericsson i Göteborg öppnade sig möjligheten för Rune Svensson att byta bana. Det rådde brist på lärare i tekniska ämnen och han erbjöds att bli lärarkandidat på vad som kallades Lilla Chalmers.

Han hoppade av en påbörjad forskarbana och satsade i stället på läraryrket och när det senare var dags att söka jobb välkomnades han att jobba på flera olika ställen i landet. Valet föll dock på Karlshamn och Rune Svensson beskriver mötet med den blivande hemmiljön som kärlek vid första ögonkastet.

Annons

– Denna natur med blandskog, klipphällar och skärgården. Det slog ut den lukt som fanns från oljefabriken, minns han med ett skratt.

På Väggaskolan fick han uppdraget att bygga upp tekniska institutionen. Det var början på många innehållsrika och givande år inom läraryrket och vid sidan av naturen och glädjen från musiken har kontakten med eleverna gett honom mycket.

– Det har varit många glada och kreativa elever och många elever har det gått väldigt bra för, säger Rune Svensson stolt och fortsätter efter att ha motat bort Jante:

– När jag har träffat elever har de sagt; ”Du släppte oss”, berättar Rune Svensson och förklarar att han gav eleverna utrymme att använda sig av sin kreativitet.

En av hans kreativa elever var Mats Olsson, som också var den som lämnade över stafettpinnen till Rune Svensson. De hade intresset för fåglar gemensamt och när eleven startade Västblekinge ornitologiska förening för snart 40 år sedan var inte läraren sen att engagera sig i föreningen.

Rune Svensson förklarar att känslan av att befinna sig ute i naturen och höra en speciell sångstrof är härlig. Även om intresset för just fåglar är stort är det den totala upplevelsen att befinna sig ute i naturen som är störst och han beskriver hur det tar alla ens sinnen i anspråk.

Betydelsen av att befinna sig i naturen har vuxit med åren. Rune Svensson berättar att det hjälpte honom under den svåraste tiden efter att hans yngste son omkom i en bilolycka för 20 år sedan.

– Man ska inte bortse från naturens läkande kraft.

Trots att livet ibland haft mörkare stunder beskriver Rune Svensson sig som en människa som inte fastnar i det förflutnas garn.

– Jag är lyckligt lottad. Det är nu och framåt som gäller.

Annons

Nu ser han fram mot nästa större resa som ska gå till Tanzania. Förhoppningen är att komma ut i bushen och bo i tält.

Att resa är ett stort intresse och han och frun Lissie gör en till två större resor årligen. Då är det inga vanliga chartertripper som gäller. Natur och kultur står i fokus och paret Svensson har bland annat besökt Costa Rica och Västindien.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons