Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Energiprogram läggs ner till hösten

KARLSHAMN Nästan alla nya gymnasister kommer in på förstahandsvalet. Antalet sökande till Barn- och fritidsprogrammet har ökat kraftigt och likaså Teknikprogrammet som nästan dubblerat antalet förstahandsökande i förhållande till förra året. Däremot kommer Energiprogrammet att läggas ner eftersom det bara inkommit tre sökande i år.
Karlshamn • Publicerad 27 mars 2001

Några nyheter i år inför höstens gymnasieintag har inte tillkommit. Det populära Estetiska programmet har i år 20 procent mindre förstahandsval än förra året.

SYO-konsulent Birger Frick på Väggaskolan har ingen förklaring till varför det blivit så. Han menar att det är svårt att spekulera i varför och hävdar att det kan röra sig om allt från trender till rena tillfälligheter.

Annons

> Viss försiktighet

När det gäller anledningen till den kraftiga minskningen av sökande till Energiprogrammet ställer sig Birger Frick sig förvånad.

Han menar att det är ett program som för möjligheter med sig med ett brett spektra som spänner över alltifrån VVS och kraftverk till sida som innehåller sjöfart.

Samtidigt menar Birger Frick att man bör ta all statistik med en viss försiktighet.

– Det finns mycket som inte kommer fram i statistiken som exempelvis att inte alla elever har de rätta förkunskaperna i matte och svenska för att komma in på sitt förstahandsval, vilket visar sig först i maj när vi sitter och tittar närmare på valen, säger Birger Frick.

> Besked i maj

Det är utifrån elevernas förstahandsval som BUS årligen fastställer antalet platser på respektive program. Det kan bli ytterligare justeringar efter den slutgiltiga gallringen i maj. Den 4 april sänds prelliminära besked ut till eleverna hurvida om de kommer in på sina förstahandsval eller inte.

Jörgen Klinthage
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons