Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Etanolsatsning skjuts fram ännu en gång

Det har gått sju år sedan planerna på en etanol­fabrik i Karlshamn presenterades. Sedan dess har datumet för bygget av fabriken skjutits fram ett flertal gånger.
Nu är tidsplanen framflyttad ytterligare ett år i väntan på politiska beslut.
– Det är viktigt att få de nya spelreglerna, säger vd:n Mikael Runesson.
Karlshamn • Publicerad 31 maj 2013

Det handlar om stora investeringar för att fåt till den planerade etanolfabriken i Stilleryd, där det också ska tillverkas biogas. Totalt rör det sig om över 1,5 miljarder kronor som bygget beräknas kosta.

Än så länge har det endast lagts i sammanhanget mindre summor på projektet. För fem år sedan köpte företaget ett stycke mark av kommun­en i Stille­ryd.

Annons

Från början var tanken att fabriken skulle stå färdig i början av 2009, men den prognosen har ändrats ett flertal gånger. Nu är det tidigast 2015 som gäller.

Mikael Runesson förklarar att orsaken till att den planerade starten skjutits fram är att man avvaktar långsiktiga politiska beslut.

– Det finns ett förslag från regeringen om nya styrmedel för biodriv­medel som ska börja gälla från 2014.

Förslaget handlar om så kallad kvotplikt för att öka inblandningen av bland annat etanol i vanlig bensin. I dag är det vanligtvis fem volymprocent etanol som ingår.

Regeringens förslag är att höja andelen etanol till sju procent för inblandning i bensin och 9,5 procent i diesel. Enligt EU:s regler är det dock tillåtet med inblandning upp till tio procent.

När det gäller debatten om vilken typ av biobränsle man ska satsa på i framtiden, menar Mikael Runesson att ton­läget sansat sig. Han konstaterar att för att nå det övergripande målet att gå mot fossilfria drivmedel behövs alla bidrag.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons