Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

EU-miljoner regnar över Östra Piren

KARLSHAMN Karlshamn får 5,6 miljoner kronor i EU-bidrag för att utveckla verksamheten på Östra Piren i projektet NetPort.
– Det hade inte kunnat genomföras fullt ut om vi inte fått EU-medlen, säger kommunalrådet Torsten Magnusson.
Karlshamn • Publicerad 29 mars 2001

Det handlar om att bygga upp en motsvarighet till Telecom City eller Soft Center i Karlshamn i nära samarbete med högskolan och näringslivet.

Inriktningen i Karlshamn blir dubbel: dels på medier och upplevelseindustri, dels på transporter. Men både när det gäller nya och etablerade branscher står internet och annan IT-teknik i centrum.

Annons

Huvudaktörerna i det här projektet är Karlshamns kommun, Blekinge Tekniska Högskola och det lokala näringslivet.

> Näringsliv - högskola

Meningen är att man ska bygga upp ett kompetenscentrum som ska arbeta med kontakterna mellan näringslivet och högskolan. Kunskap och forskningsresultat från högskolan ska komma näringslivet till del, och omvänt ska företagen kunna ge forskningen och studenterna uppdrag och erfarenheter från det praktiska näringslivet.

För att leda projektet kommer man att anställa en projektledare med assistent, och så småningom också en marknadsförare. Från kommunen knyter man en byggsamordnare för utbyggnaden av Östra Piren till projektet och från BTH en verksamhetsutvecklare för högskolan.

> 11,5 miljoner

Hela projektet omfattar 11,5 miljoner kronor, och EU finansierar alltså 40 procent. Andra bidragsgivare är länsstyrelsen, BTH och näringslivet.

Men det tyngsta lasset dras av Karlshamns kommun, som satsar sammanlagt 6,2 miljoner kronor. Men större delen av de pengarna, eller 5,4 miljoner kronor, är de pengar som kommunen redan lovat satsa för att garantera uppbyggnaden av transportforskningen i Karlshamn.

– Det här är ett viktigt beslut för Karlshamn, menar Torsten Magnusson, s. Vi kommer att fokusera medier och intelligenta transporter - det här kommer att stärka regionen.

Jan Hinderson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons