Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fågeldöd fortsätter att förbrylla

KARLSHAMN · Naturforskaren Le Carlsson tvingades återigen ut i Karlshamns skärgård för att avliva en sjuk fågel.
Den här gången gällde det en knölsvan, som i flera dagar delvis förlamad kämpat för sitt liv vid Kofsa i Stilleryd.
Karlshamn • Publicerad 19 juni 2001

Efter ett larm från en Sydöstranläsare ryckte Le Carlsson igår ut och hittade en illa medtagen svan i närheten av badviken vid Kofsa.

Efter flera dagars plågor, då den uppenbarligen hasat sig fram med hjälp av vingarna, var fågeln både mager och trött.

Annons

Den orkade knappt reagera när Le Carlsson sakta närmade sig. Han kunde snart konstatera att svanen var bortom all räddning och såg därför till att snabbt avliva den.

> Humant avliva

– Det här är ett skitgöra, men fåglarna plågas och då är det mer humant att avliva dem, säger han och förklarar att Karlshamns skärgård drabbats hårt av den mystiska fågeldöden som han själv upptäckte för cirka ett år sedan i Blekinge.

Nu är han anlitad av länsstyrelsen i Blekinge och åker med jämna mellanrum ut på öarna i skärgården för att kontrollera hur många fåglar som drabbats.

– Det är mest Ronnneby och Karlshamns skärgårdar jag inriktar mig på, mycket med tanke på att det är här jag har båten. Men problemet finns nog på fler ställen i länet.

> Samma symptom

De sjuka fåglarna drabbas alla av samma symptom. Kraftig diarré och förlamning som till slut leder till döden.

Värst drabbade är trutarna, men Le Carlsson har hittat flera andra arter som också fått sjukdomen.

– Det här var min första knölsvan som jag påträffat sjuk och fått avliva. Men jag har samlat upp svanar tidigare, fast då har de redan varit döda.

På öarna utfanör Kofsa har han hittills i år hittat ett trettiotal döda fåglar. Men trots att Le Carlsson skickar prover till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är det fortfarande höljt i dunkel vad som drabbar Blekinges sjöfåglar.

Annons

– En massa gissningar finns det, men inte mer, säger Le Carlsson.

– Bland annat har man hittat den giftiga bakterien Botulism i några av fåglarna, men jag tror inte att det är förklaringen.

> Provtagning väntar

Svanen som avlivades igår ska skickas till SVA för undersökning och provtagning. Förra året dog cirka 800 fåglar i den mystiska sjukdomen. Le Carlsson tror att farsoten kan slå hårt mot Blekinges fågelbestånd även i år.

– Ja, när de vuxna fåglarna dör under häckningperioderna, överlever inte ungarna heller, säger han.

Milan Djelevic
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons