Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Författare tipsade inför skrivtävling

Hur skriver man egentligen en berättelse? Det fick Stenbackaskolans sjundeklassare heta tips på av den meriterade författaren Mårten Melin.
Asarum • Publicerad 9 januari 2019
Mårten Melin delade med sig av skrivtips.
Mårten Melin delade med sig av skrivtips.Foto: Henrik Brandberg

Det blev en riktig rivstart på vårterminen vad gäller skrivövningar för skolans sjundeklassare. Författaren Mårten Melin, som skrivit över 80 böcker, besökte de olika klasserna och delade med sig av tips och inspiration för att utveckla det egna skrivandet.

Tanken är att övningarna ska bli något av en kick off för det skrivande som ska resultera i alster som ska skickas in till en tävling anordnad av Berättarkraft.

Annons

I samband med ett klassbesök inledde Mårten Melin med att läsa en kort berättelse ur den egna boken ”Helt fantastiskt”. Med utgångspunkt från den berättelsen förklarade han vikten av att inte avslöja allt på en gång.

– Man lägger in små ledtrådar i texten.

Han avslöjade också svaret på frågan hur man som författare kommer på en berättelse. Han slog fast att en författare inte hittar på.

– Författare hittar saker som redan finns och blandar. Det är som att baka sockerkaka.

Läs mycket, se på film och tjuvlyssna på folk, löd författarens uppslagstips.

Eleverna guidades sedan i olika skrivövningar och Mårten Melin inskärpte vikten av att skriva så att läsaren får bilder i huvudet samt att skapa någon form av reaktion.

– Det ska hända saker som personen i berättelsen inte förväntar sig kommer att hända.

Henrik BrandbergSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons