Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fortsätter neka till mordet

MALMÖ. Åklagaren påstår att det handlar om ett fyllemord – att 68-åringen är en farlig alkoholist med dålig kontroll över sina impulser. 58-åringen hävdar att han enbart försökt rädda livet på den kvinna han älskade.
Karlshamn • Publicerad 16 januari 2001

Lusthusmordet i Karlshamn i augusti förra året har nu hamnat hos hovrätten. 58-åringen - som dömdes till tio års fängelse av tingsrätten - vill bli frikänd.

– Jag utmålades som mördare redan från början, berättade han för hovrätten. Men jag har aldrig gjort den här kvinnan något illa. Utan att röra en min lyssnade han på åklagarens anklagelser och han verkade helt oberörd över bilderna på den döda kvinnan. Och med lugn stämma bemötte han alla påståenden om mord.

Annons

Klart är att det blev bråk mellan mannen och den 73-åriga kvinnan på kvällen den 17 augusti förra året, sedan mannen i smyg druckit vin på toaletten.

> Tjabbade lite

Vid 21.30 tiden hamnade paret i lusthuset på Alice Tegnérs väg 8 i Karlshamn.

– Vi tjabbade lite grann, men vi bråkade inte, hävdar 68-åringen. Flera vittnen har dock berättat om hur mannen angripit kvinnan och de har hört hennes förtvivlade skrik.

– Hon föll ihop, hon har drabbats av hjärtbesvär tidigare, uppger 68-åringen. Jag blev stressad och chockad. Jag försökte känna hennes puls – kanske såg det ut som strypgrepp.

– Jag försökte resa henne upp eftersom jag ville ha upp henne i min lägenhet. Men jag tappade henne. Då tog jag om hennes huvud och försökte släpa ut henne ut ur lusthuset.

Det är så han menar att kvinnan fick de skador som sedan har tolkats som strypskador.

> Olika versioner

När ambulansen kom till platsen var kvinnan redan död. Mannen lämnade flera olika versioner om vad som hänt – bland annat uppgav han att kvinnan lämnat hans lägenhet och sannolikt träffat någon annan som 2gjort något2 med henne. Han förnekar bestämt att han var berusad, trots att prover fyra timmar efter händelsen visade att han då fortfarande hade 0,8 promille alkohol i blodet. Istället skyller han hela sitt märkliga beteende på chocken.

– Du använder chock väldigt slarvigt, tyckte åklagare Christer Almfeldt. Du verkar tycka att om man är chockad kan man säga och göra vad som helst. Åklagarens inställning är istället att mannen i sitt berusade tillstånd tappade kontrollen i samband med bråket – och att han ströp kvinnan. Och att han därför ska dömas till mord.

Annons

Med samma envishet som i tingsrätten förnekar 58-åringen att han använt våld. Hans inställning är att kvinnan dog en naturlig död.

– Hon klagade ofta över hjärtflimmer, poängterade han. Det har hänt att hon svimmat. Hon har dessutom fått elchocker mot sina hjärtbesvär. Jag har varit orolig för henne och ibland brukade jag lyssna på hennes hjärta.

– När hon nu föll ihop i lusthuset var jag övertygad om att hon drabbats av hjärtbesvär igen. Därför försökte jag ta upp henne till min lägenhet. Hon brukade ju piggna till efter en stund.

> Fortsätter i morgon

På frågan om det inte hade varit bättre att ringa efter en ambulans svarade han åter att han varit för chockad för att tänka klart. Redan när rättegången inleddes i går konstaterade f hovrättspresidenten Bo Blomé att parterna hade helt olika uppfattningar – mord eller att åtalet ogillas. Han antydde att det kunde finnas utrymme för en mellanväg.

– Det skulle kanske vara möjligt att döma för grov misshandel och vållande till annan död.

Men i så fall måste åklagare Almfeldt komplettera sin stämningsansökan. Det nuvarande åtalet gäller enbart mord – och då kan hovrätten bara fälla eller fria för det brottet.

Rättegången fortsätter imorgon, onsdag, då rättsläkaren ska berätta om den 73-åriga kvinnans skador. Hon ska då ge sin syn på om kvinnan dog av strypning eller om det kan handla om en naturlig död.

Pelle Tagesson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons