Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Gatumusik upplevssom arbetsmiljöproblem

Flera som har sina arbetsplatser i närheten av Systembolaget störs av det idoga dragspelandet som en gatumusikant står för. De menar att det gått så långt att det är att betrakta som ett arbetsmiljöproblem.
Nu har kommunen börjat utreda om man kan hitta en lösning.
Karlshamn • Publicerad 17 maj 2013
Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Via Facebook har en medborgare kontaktat Karlshamns kommun för att ta upp problemen med gatumusiken.

Hon skriver att hon och hennes kollegor störs så mycket av att lyssna till dragspelsmusik under hela arbetsdagar att det är att likna vid ett arbetsmiljöproblem.

Annons

– När man endast passerar kan det kanske kännas mysigt, men att sitta en heldag i det och dessutom försöka jobba kan få vem som helst på dåligt humör, skriver kvinnan.

Efter att ha fått besked från polisen att de inte kan göra något undrar kvinnan och hennes kollegor nu om kommunen kan göra något för att hitta en lösning på problemet.

Kommunjuristen Ann Åstrand har fått frågan på sitt bord. Hon konstaterar att problemen inte lär falla under miljölagstiftningen, eftersom ljudnivån från dragspelandet inte överstiger några gränsvärden.

– Det man kan titta på är de lokala ordningsföreskrifterna. Det är möjligt att ha regler som begränsar gatumusiken i tid. Det finns exempel på städer där man har fattat beslut om sådana regler, berättar kommunjuristen.

Hon menar dock att man bör vara försiktig med att skriva in nya regler. Hon konstaterar att gatumusik också kan ses som en del av stadsbilden och att man från kommunens sida ska göra en samlad bedömning. Dels handlar det om att undersöka hur stort problemet är, dels att se om det går att hitta en överenskommelse med de enskilda gatumusikanterna.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons