Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Gitarrvirtuosen Ahnfelt fyller 200 år

Han är känd både för att ha skrivit den populära psalmen ”Blott en dag” och för att ha introducerat gitarren i Sverige. Men vad många kanske inte vet är att han under en stor del av sitt liv bodde här i Karlshamn där han också är begravd.
I år är det 200 år sedan sångaren och predikanten Oscar Ahnfelt föddes. Det firas med en gitarrkonsert till hans minne på lördag kväll.
Karlshamn • Publicerad 17 maj 2013
Foto: Gunnel Persson

Det är Kristofferkyrkan som vill uppmärksamma att församlingens tidigare medlem Oscar Ahnfelt skulle ha fyllt 200 år nästa vecka. Firandet pågår ­under hela helgen med dels en gitarrkonsert av syskonen Aida och Edin Jaran på lördag, dels en gudstjänst på söndag då flera av Ahnfelts psalmer kommer att spelas.

Tanken var också att kunna visa upp den specialtillverkade gitarr med två halsar och tio strängar som Oscar Ahnfelt spelade med under hela sitt liv, men det visade sig till slut inte vara möjligt.

Annons

– Den hade släppt i fästet så det gick inte att ta hit den, säger prästen Stefan Nordström.

Han var för bara några dagar sedan i Uppsala där han besökte EFS som har sitt rikskansli i staden och där gitarren finns bevarad.

Däremot kan han visa att det i Kristofferkyrkans lokaler i Karlshamn finns ett gammalt målat porträtt som gestaltar musikern och predikanten.

Församlingen har också flera äldre exemplar av det sånghäfte med Oscar Ahnfelts sånger som kunde tryckas 1850 tack vare att den kända sångerskan Jenny Lind bekostade tryckningen, vilket Ahnfelt annars inte hade haft råd med. På försättsbladet kan man också läsa att han valde att tillägna sångerna ”demoiselle Jenny Lind”.

Oscar Ahnfelt föddes den 21 maj 1813 i Skåne som son till en kyrkoherde. Han fick växa upp i en musikalisk och kulturell miljö och redan som barn visade han sig vara en musikalisk begåvning. Han var särskilt duktig på att spela gitarr.

Det förväntades att Oscar också skulle bli präst, precis som fadern, men så blev det aldrig. Efter studenten började han studera till att bli präst, men han tappade snart intresset för det. I stället begav han sig för första gången till Karlshamn där han tog anställning som informator hos grosshandlare Sven Ekstrand som var en stadens ­inflytelserika män.

Efter att ha rest runt i landet och uppträtt under nykterhetsmöten, studerat musik i Stockholm, startat ett sång- och gitarrinstitut och själv predikat på väckelsemöten bestämde sig Oscar Ahnfelt och hans hustru Clara för att flytta till Karlshamn. Staden var då lite av ett väckelsens centrum som en motreaktion på bland annat allt det supande som pågått under början av 1800-talet.

Det var målarmästare Andreas Lagerblad, som också var väldigt engagerad inom nykterhetsrörelsen och kyrkan, som övertalade paret Ahnfelt att flytta till Karlshamn. Detta var år 1851, när Oscar Ahnfelt var 38 år gammal, och här bodde han och hustrun Clara också sedan kvar i resten av sina liv.

Oscar Ahnfelt hann under sitt liv skriva ett flertal psalmer, varav ”Blott en dag” är den mest kända.

– Den sjungs nog på varannan begravning, säger Stefan Nordström.

Annons

Enligt honom ska Oscar Ahnfelt på ett vis ha revolutionerat psalmsjungandet i kyrkan.

– Innan dess spelades psalmerna ganska långsamt för att alla verkligen skulle uppfatta varje stavelse och hinna tänka på det man sjöng. Det kunde ta flera minuter att sjunga en psalm. Sedan kom Oscar Ahnfelts musik som var melodiös och som nog därför uppfattades som ganska modern. Man kan förstå varför folk älskade det. Han blev väldigt omtyckt i alla fall.

Däremot ska han faktiskt inte ha tyckt om att folk sjöng med när han uppträdde.

– Det sägs att det en gång var en kvinna med väldigt gäll röst som sjöng med och att han då stannade mitt i sången och sa: ”Klämde sig mor?”, berättar Stefan Nordström.

Det sägs också att Oscar Ahnfelt var den som introducerade gitarren som konsertinstrument i Sverige. Han lät alltså också tillverka en helt egen ­gitarr som hade två halsar, en med sex strängar och en med fyra bassträngar, eftersom han tyckte att en vanlig gitarr var för spröd och han ville ha mer resonans.

En Stockholmstidning skrev 1841 följande: ”Då gitarren i civiliserade länder blifit så allmänt hyllad, att den i självaste Paris gjort lysande inträde i konsertsalen, och då den numera genom musikus Ahnfelts och fabrikör Sellings gemensamma bemödanden vunnit en betydande förbättring, så bör man hoppas att den äfven hos oss skall vinna framgång.”

Och så kan man ju med facit i hand konstatera att det också blev, då gitarren i dag är en av landets mest populära musikinstrument.

Graven. Oscar Ahnfelt ligger begraven på Hvilans kyrkogård i Karlshamn. I sommar är det möjligt att följa med på Turistbyråns stadsvandring på Karlshamns kyrkogård vid Hvilans kapell där guiden kommer att vara utklädd till Clara Ahnfelt med anledning av makens 200-årsjubileum.

Matilda Ohlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons