Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

– Godnatt, säger Amanda på nattis

KARLSHAMN Dom har sin säng där hemma och så en på dagis.
Samma sak med tandborsten och pyjamasen; en hemma och en på dagis.
För barnen på Regnbågens förskola, den enda i kommunen som har öppet dygnet runt, är dagis något av ett andra hem.
Karlshamn • Publicerad 31 januari 2001
? Hej då och tack för besöket! Amanda och hennes fröken Arja Persson vinkar av Sydöstrans fotograf och reporter.
? Hej då och tack för besöket! Amanda och hennes fröken Arja Persson vinkar av Sydöstrans fotograf och reporter.Foto: Michael Stenqvist

– Hej då Amanda, ha det så kul nu så ses vi imorgon, säger mamma Sofia och kramar om sin dotter. Klockan är tre på eftermiddagen och det är dags för henne att gå till jobbet.

När hon korsar gården och försvinner bort står Amanda och vinkar av i fönstret.

Annons

– Mamma, säger hon och pekar på fönsterrutan.

Men några sekunder senare är mamma borta och Amanda är som uppslukad av allt annat i livet på förskolan; det är rutschkanan ena sekunden, en titt i en sagobok, sedan cykeln och kort därpå - fram med barnvagnen och dockorna och runt runt på golvet.

> Startade 1999

Amanda Filipsson är ett av 17 barn som idag går på Regnbågens förskola, kommunens enda nattöppna förskola sedan september 1999. Innan det fanns det inget nattöppet dagis.

Vissa helger blir det mer förskola än hemma för barnen. När Sydöstran kommer på besök är tvååriga Amanda det enda barnet som ska sova över på natten.

Hennes mamma och pappa jobbar fredag och lördag kväll den här helgen och för Amanda tillbringas den mesta tiden på dagis.

Först lämnas hon på fredag klockan 15, hämtas lördag klockan 9, lämnas igen kl 15 samma dag för att hämtas igen klockan nio påföljande morgon.

– Visst, en del helger blir det mycket. Man å andra sidan trivs hon så jättebra här och har lätt att umgås både med sig själv och med de andra barnen, säger Arja Persson, Amandas fröken och bästis på förskolan.

> Lyft för ekonomin

För Amandas föräldrar är nattiset ett riktigt lyft för hushållskassan.

Annons

– Tack vare att Amanda kan gå här får familjen 2 000 kronor mer i månaden att röra sig med. Innan hon gick här kunde inte jag ta de jobb om jag erbjöds, men idag kan jag det. Det blir mer pengar nu när jag jobbar kvällarna i och med att det blir OB-tillägg, säger Sofia Filipsson som jobbar på McDonalds i Karlshamn.

Förutom tidpunkten på dygnet är det ingen skillnad på nattis och dagis. Det är samma taxa och på föräldrarna ställs kravet att de ska jobba eller studera för att få ha sina barn där.

– Ett problem kan vara att fixa så att barnet kan lämnas och hämtas i tid. Det gäller särskilt de som har barn på förskola någon annanstans i kommunen och som behöver flytta över barnet till den dygnet-runt-öppna förskolan under kvällen eller över natten, säger biträdande enhetschef Elisabeth Håkansson, som var med och drog igång förskolan i september 1999.

– För de familjerna finns det möjlighet att ha flytta över sina barn så att de är på Regnbågen även under dagen.

> Olika yrkesgrupper

På nattiset går det barn med föräldrar med en rad olika yrken: där finns barn till sjuksköterskor, till kockar, servitriser och skiftesarbetare på Mörrums bruk.

Arja Persson trivs med sitt jobb, även om det kan bli ensamt ibland om kvällarna när barnen gått och lagt sig. Men känslan av att vara behövd är uppmuntrande. Utan den dygnet-runt-öppna förskolan skulle somliga familjer inte ha den frihet de nu får.

– Det är många som kunnat ta jobb tack vare oss. En mamma var så tacksam när vi började här. Innan vi fanns var hon tvungen att med sig sina barn till jobbet varje dag. Det behöver hon inte längre.

## FAKTA

Karlskrona har två nattöppna förskolor och Ronneby en.

Sölvesborg och Olofström har inga.

Lars Carlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons