Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Golvföretag stämmer Kabo för lagbrott

KARLSHAMN Golvteknik i Mörrum stämmer Kabo på upp till 700.000 kronor. Detta efter att konkurrenskommissionen nu slår fast att Kabo inte följt lagen om offentlig upphandling.
– Det är på ett ungefär vad vi har förlorat på grund av den felaktiga upphandlingen, säger Tommy Mohlin, ekonomiansvarig på Golvteknik i Mörrum.
Karlshamn • Publicerad 14 december 2001

Sydöstran kunde redan för en månad sedan berätta om konkurrenskommissionens då preliminära beslut.

Så här sa Pär Cronhult, chefsjurist och handläggare på konkurrenskommissionen, till Sydöstran den 16 november i år:

Annons

– Efter att ha granskat golvupphandlingen som Kabo gjorde förra året har vi lämnat en preliminär bedömning. Nu ska bolaget få tre veckor på sig att svara. Först därefter kommer vår slutgiltiga bedömning.

Kommissionens beskrivning om Kabos golvupphandling är ingen vacker läsning. Upphandlingen har inte handlagts enligt bestämmelserna om affärsmässighet och objektivitet i lagen om offentlig upphandling.

Med hänsyn till de värden som kan komma ifråga riskerar vidare upphandlingens handläggning även att bryta mot gällande EG-direktiv. Det skriver konkurrenskommissionen.

Organisationen slår fast att golvvården på den lokala marknaden rubbats och att Kabo-bolagets förtroende som upphandlare därför kan ifrågasättas.

Juristen Pär Cronhult har poängterat att kommissionen inte tar ställning för någon part, utan granskar ett ärende utifrån den lagstiftning som gäller.

För Golvteknik i Mörrum är kommissionens beslut välkommet. Företaget har hela tiden hävdat att deras anbud var bättre än det som Kabo fastnade för.

– Nu har vi fått rätt av både Sveriges Byggnadsindustrier och konkurrenskommissionen. Efter att ha bråkat om detta i ett år är det naturligt att vi nu går vidare med en stämning, säger Tommy Mohlin.

Exakt hur mycket pengar Golvteknik ska kräva av Kabo vet han dock inte.

– Vår advokat har begärt in underlag från företaget som fick upphandlingen, så att vi bland annat kan granska hur mycket jobb det utfört och till vilken kostnad. Men jag tror att det landar kring 600.000-700.000 kronor.

Redan när Sverige Byggnadsindustrier, som företräder delar av byggbranschen, riktade kritik mot upphandlingen i höstas medgav Kabos fastighetschef Christer Karlsson att upphandlingen hade sina brister. Han sa:

Annons

– Golvupphandlingen var klart olämpligt och andemeningen från bolaget var att göra om den.

– Tyvärr hade Kabo just då ingen kapacitet att genomföra en ny upphandling.

Milan Djelevic
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons