Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Gömde cigaretter i fönster – får fängelse

Tulltjänstemännen tyckte att det var något märkligt att fönstrens skyddspapp satt på insidan. Vid närmare kontroll visade det sig att pappen dolde över
215 000 smuggelcigaretter.
Nu döms en 36-årig man från Litauen till åtta månaders fängelse.
Karlshamn • Publicerad 11 maj 2013

Det var i slutet av mars som mannen kom körande av färjan i Stillerydshamnen med en större skåpbil. Bilen innehöll fönster och när tulltjänstemännen tog sig en närmare titt på dem kunde man först konstatera att de inte hade något utvändigt skydd.

Däremot var rutorna täckta med papp på insidan. Det visade sig att pappen dolde närmare 215 000 ryska cigaretter samt drygt 2 000 litauiska.

Annons

Enligt den nu dömde 36-åringen var han med under lastningen av fönstren och han märkte då inget konstigt. Han har i samband med rättegångsförhandlingarna förnekat att han kände till vad som fanns i lasten.

Tingsrätten menar dock att det mesta talar för att han gjorde det. En bidragande faktor till att tingsrätten resonerar så är att han bara en månad tidigare åkte fast i en gränskontroll mellan Sverige och Norge.

Vid det tillfället hade han också fönster i lasten. Även den gången fanns cigaretter gömda på samma sätt, Dessutom fanns där stora mängder sprit.

Tingsrätten menar att om han nu inte hade för avsikt att smuggla cigaretter borde han varit extra noga med att besikta sin last. Särskilt med tanke på att han tidigare gripits i Norge.

Mannen döms nu till åtta månaders fängelse för grovt tullbrott samt olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons