Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Grävde fram flygbränsle i marken

KARLSHAMN Ett nära 30 år gammalt utsläpp av flygbränsle har upptäckts invid gamla riksvägen mellan Hällaryd och Åryd. Utsläppets omfattning är ännu inte klarlagt och samhällsbyggnadsförvaltningen avvaktar eventuella åtgärder i väntan på en geologisk undersökning.
Karlshamn • Publicerad 24 mars 2001

Det var vid grävningsarbeten i samband med va-anläggning mellan Hällaryd-Åryd som upptäckten gjordes.

Enligt Ulf Olsson, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen, lade de som är involverae i grävningsarbetet märke till att det luktade speciellt när arbeten skulle utföras vid ett område invid gamla riksvägen närmare Åryd.

Annons

En person som arbetade i schaktgropen upplevde den starka lukten som påminde om fotogen intensivt.

Sedan det kommit till ledningens kännedom beställdes en geologisk undersökning för att utröna vad som låg bakom den fotogenliknande lukten.

Även om undersökningarna ännu inte är slutförda kan det med stor säkerhet konstateras att det är flygbränsle som finns i marken, berättar förvaltningschefen.

> Fullständig rapport dröjer

Enligt Ulf Olsson lär utsläppet härröra från en lastbilsolycka i början av 70-talet, då en lastbil med flygbränsle välte på platsen.

Eftersom en fullständig rapport från de geologiska undersökningarna dröjer ett par veckor kan förvaltningschefen i nuläget inte säga hur omfattande utsläppet är eller vilka åtgärder som kommer att vidtas.

– Troligtvis har bränslet fastnat i den täta leran vilket innebär att det inte kommit vidare någonstans. Men eftersom vi inte är säkra på hur marken där såg ut för 30 år sedan kan vi inte vara säkra. Fanns det ett dike där kan bränslet ha runnit vidare, säger Ulf Olsson.

Frövaltningschefen utesluter inte att det kan komma att göras en sanering av området.

De efterforskningar som gjorts kring den nära 30 år gamla olyckan tyder dock på att det rörde sig om ett relativt begränsat utsläpp.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons