Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Häftig resa in i den tredje dimensionen

KARLSHAMN · I går hade Kreanovas nya film premiär för allmänheten. En förväntansfull publik utrustad med pappglasögon hade samlats för en resa in i den tredje dimensionen.
Karlshamn • Publicerad 25 juni 2001
Förväntningarna var stora strax innan Kreanovas nya 3D-film skulle ha premiä
Förväntningarna var stora strax innan Kreanovas nya 3D-film skulle ha premiäFoto: 

Den nya filmen heter ”3D Mania – Tredje Dimensionen” och är något alldeles extra. Den är nämligen tredimensionell – 3D.

Biobesökarna får följa med Professorn och hans medhjälpare, den flygande robotassistenten Max, när dessa förklarar vad 3D-film är för något och hur man har förbättrat tekniken under flera decennier.

Annons

Naturligtvis är både Professorn själv och hans laboratorium tredimensionella och smärre missöden samt häftiga effekter gör att filmen aldrig blir tråkig.

> Mångsidig repertoar

”3D Mania” är på sätt och vis en hyllning till tredimensionell film och publiken får uppleva godbitar ur tidigare 3D-filmer. Professorn har nämligen samlat på sig ett stort antal tredimensionella filmer under åren, bland annat bröderna Lumieres ”Tågets ankomst” som spelades in för 3D redan 1903.

Under början av 1950-talet spelades massor av filmer in för tredimensionell visning, till exempel Alfred Hitchcocks ”Slå nollan till polisen”.

De flesta filmerna var dock inte lika genomtänkta – publiken kom inte för att se på spännande film, utan för att ta del av 3D-effekten. Professorns medhjälpare Max berättar kort för besökarna på Kreanova om dimensions- och perspektivlära genom historien. Från hieroglyferna i Egypten går resan via renässansen till dagens 3D.

> Spetsad med effekter

Självklart är historien spetsad med effekter.

För att kunna se i 3D krävs att man har på sig ett par pappglasögon med olika färg på glaset för vardera öga – en för djup och en för färg. Man kan naturligtvis se filmen utan glasögon, men då missar man bland annat när biosalongen fylls av såpbubblor, när Professorns laboratorium faller över åskådarna i raden framför och när en skräcködla sticker ut huvudet ur duken och slår igen käftarna, så nära att man i ren förskräckelse lutar sig bakåt i fåtöljen.

Johan Janrell
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons