Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Handikappade Inga sköts av tio olika samariter - på samma dag

KARLSHAMN · Inga Karlsson har på grund av sitt grava handikapp fått hjälp av hemtjänsten sedan 1964. Aldrig har hon varit så missnöjd som hon är nu.
I fem månader har Inga Karlsson stått ut, men nu har hon fått nog.
– Jag orkar inte mer, säger hon förtvivlat.
Karlshamn • Publicerad 20 juni 2001
Inga Karlsson undrar om hemhjälpen verkligen ska bli sämre ju äldre man blir. Hon har varit handikappad i snart 40 år men har aldrig tidigare känt sig lika illa behandlad.
Inga Karlsson undrar om hemhjälpen verkligen ska bli sämre ju äldre man blir. Hon har varit handikappad i snart 40 år men har aldrig tidigare känt sig lika illa behandlad.Foto: 

I nästan 40 år har Inga Karlsson varit så handikappad att hon måste ligga till sängs. Varje dag har hon fått besök av hemtjänstens personal, som hjälpt henne med allt som behövs.

Även om Inga Karlsson tycker att hemtjänsten blivit sämre med åren, så är det ingenting mot de senaste fem månaderna.

Annons

> Ju fler kockar

Den hemtjänst Inga Karlsson var van vid utfördes oftast av praktiskt taget samma personer hela tiden. Det var tryggt.

– De visste vad de skulle göra och inte göra, berättar hon.

Men sedan början av februari har samariterna varit två åt gången och olika personer vid olika tillfällen. Under en enda dag kan hon i värsta fall få besök av tio samariter.

– Ingen vet vad den andre gjort och inte gjort. Ibland saltar alla i gröten, ibland saltar ingen, säger Inga Karlsson.

> Maskar i osten

Med fler inblandade tar, enligt Inga Karlsson, ingen ansvar.

– De tror att den som kommer efter tar hand om det som inte görs. En gång fick jag slänga osten, för den var full med maskar.

Men hon tycker inte att det är hemsamariterna som gör dåligt ifrån sig.

– De jobbar och sliter och springer halvt ihjäl sig för att hinna med alla. Det finns väldigt många duktiga samariter, så på dem kan jag inte klaga, menar Inga Karlsson.

Annons

Sonen Bengt-Åke håller med.

– Det är ju så mycket stress, så det är klart att de inte hinner med, säger han.

I fem månader har Inga och Bengt-Åke Karlsson försökt få de ansvariga på hemtjänsten att förstå problemet, men förgäves.

– Mina nerver är dåliga och det blir knappast bättre av att det ständigt kommer hit nya samariter som inte riktigt vet vad om ska göras. Om någon som inte kan, försöker lyfta mig till rullstolen, kan det gå riktigt illa, säger Inga Karlsson. Då ligger jag hellre kvar än tar risken.

> Okunskap ödesdigert

Ett annat problem med hemtjänstens nya rutiner är det stenhårda schemat.

– Jag ska duscha var fjortonde dag. Om det kommer en samarit som inte kan lyfta och duscha mig på rätt sätt, får jag vänta ytterligare fjorton dagar, berättar Inga Karlsson.

Bengt-Åke Karlsson visar upp ett papper där samariternas uppgifter noga regleras. Bland annat ska lunchlaget utföra ”tillagning eller värmning av enklare mat”. Det låter lättare än vad det kanske är.

Mer tid åt alla

Direktiven blir ofta föremål för samariternas tolkning.

Annons

– Med ”enklare mat” menas till exempel hamburgare, men inte köttbullar –för köttbullar måste rullas, berättar Bengt-Åke Karlsson.

Han berättar hur hemtjänsten går ut och säger att behovet styr, men sedan inte ens har tid att tillgodose basbehoven och hur vissa hemsamariter blir arga på kollegor som gör mer än vad plikten kräver.

– En gammal och handikappad människa måste väl få mer än 20 minuter till att äta frukost och gå på toaletten. Och en hemsamarit borde väl få mer tid till sina sysslor, menar Bengt-Åke Karlsson. Det måste gå att lösa det här på något annat sätt, annars riskerar alltihop att barka åt, jag vet inte vad.

Johan Janrell
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons