Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Här står legobygge på schemat

Eleverna på Prästslättsskolan är i full gång med att bygga en stad. Det gör de för att lära sig hur ett samhälle fungerar.
– Det här arbetssättet är mycket roligare än att sitta stilla i klassrummet för att lära sig saker, säger eleven Lily Svensson.
Karlshamn • Publicerad 1 juni 2020
Nicoloz Tsartsidze har fullt upp med sin konstruktion.
Nicoloz Tsartsidze har fullt upp med sin konstruktion.Foto: Helena Torstenson

På Prästslättsskolan arbetar klass fyra med ett projekt som heter Legotown. Det går ut på att eleverna bygger en stad i lego för att lära sig hur ett samhälle fungerar.

Projektet är ett samarbete mellan klasslärarna Katarina Hillermark-Gard och Sofia Celion samt fritidspedagogerna Sebastian Nordahl och Joakim Rund.

Annons

När projektet startade för ett par veckor sedan fick eleverna gruppvis planera verksamheter som ska finnas i det fiktiva samhället. Bland dem finns till exempel en skola, ett bageri, en pizzeria och en frisörsalong.

När staden byggs upp röstar eleverna fram en av pedagogerna till kommunalråd.

– Katarina var kommunalråd först, men hon blev sparkad för hon höjde skatten, säger Lily Svensson, en av klassens elever.

– Nu har vi två kommunalråd som samarbetar, säger eleven Ivan Hagman.

Han berättar också att det är bra med två kommunalråd.

– Sofia tänker på jämställdhet och Joakim tänker på miljön.

I projektet används låtsaspengar som kallas legodollar. Eleverna kan tjäna pengar på olika sätt, bland annat genom att hjälpa sina föräldrar hemma och genom att sälja saker från sina verksamheter i Legotown.

– Man kan sälja sådant man inte behöver och tjäna legodollar som man sedan använder för att köpa saker, säger Ivan Hagman.

– Det här arbetssättet är mycket roligare än att sitta stilla i klassrummet för att lära sig saker, säger Lily Svensson.

Helena Torstenson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons