Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Helena Torstenson: Är det värt risken att döda ett barn?

För hög hastighet i bostadsområden kan få allvarliga konsekvenser. Barn som vistas på gatan riskerar att skadas eller dödas.
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag bor på Dalgången i Karlshamn, i närheten av Pengaberget. 
I hela området är hastighetsbegränsningen 30 km/h, precis som i alla bostadsområden och i innerstan.

Jag bor mitt på en raksträcka som många använder som genomfartsled trots att de har andra närmre vägar ner till ”stora vägen”. På denna raksträcka är gatan smal och det finns ingen trottoar. Det betyder att alla gående också är på körbanan.

I de cirka femton husen på denna raksträcka bor det 16 barn och i några hus är ofta barnbarnen och hälsar på.
 Barn har inte samma trafikvett som vuxna borde ha och gör därför inte alltid rätt i trafiken. De cyklar, spelar bandy, åker inlines och skateboard med mer på gatan. Dessutom passerar många barn här när de går eller cyklar till skolan eftersom hela området är fullt av barn i olika åldrar.

Ni som kommer i kurvan i mycket mer än 30 km/h har inte en chans att få stopp på bilen i tid om det är barn på gatan. 
Har ni så bråttom att det är värt att riskera att skada eller ännu värre döda ett barn när ni passerar genom bostadsområden? Antagligen svarar ni nej på den frågan, för så bråttom kan man inte ha. Då får man köra två minuter tidigare hemifrån.

Så tänk efter före! 
Måste ni passera dessa områden så gör det med låg hastighet för att undvika olyckor.
 Finns det någon närmre väg ner till ”stora vägen” så ta den för att minska trafiken och därmed olycksrisken genom bostadsområdena.

Läs mer