Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Helena Torstenson: Helena Torstenson: ”Ge inte upp, det kommer en tid efter corona”

Lokalkorre Helena Torstenson är engagerad i flera föreningar och stöter på utmaning efter utmaning på grund av corona. Här ger hon sin bild av läget, och uppmanar till hopp.
Helena Torstenson
Publicerad 17 april 2020
Helena Torstenson
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Helena Torstenson skriver för tidningen som lokalkorre.
Helena Torstenson skriver för tidningen som lokalkorre.Foto: Bo Åkesson

Jag som är aktiv i flera föreningar funderar en hel del på hur corona drabbar oss. Föreningarna förlorar stora inkomster från olika arrangemang. För idrottsföreningar är det till exempel biljetterna till matcher och för andra föreningar som scouterna är det intäkter av större arrangemang som valborgsfirandet. Även inkomsterna i form av bidrag drabbas när det är färre aktiviteter och färre medverkande eftersom de baseras på antalet deltagare och tillfällen.

Jag tror också att medlemsantalet kommer att sjunka i en del föreningar. Detta för att man inte får vad man förväntar sig som medlem när träningar och tävlingar måste ställas in. För styrelserna i de olika föreningarna blir det mer tungarbetat när möten ska försöka hållas digitalt. Färre träningar i idrottsföreningar leder till sämre kvalitet på lagen när serier startas upp igen.

Annons

I alla föreningar oavsett inriktning måste aktiviteterna anpassas efter rådande läge, till exempel flyttas utomhus, minskas ner i tid och deltagarantal. Detta blir mer jobb för de ideella ledarna. Helgläger och större sommarläger blir inställda.

Vad gäller framtida planerade investeringar tror jag att det finns en stor osäkerhet i föreningarna. Kommer pengarna att räcka till det de planerat nu när inkomsterna minskar?

Mitt råd till er som är medlemmar i en eller flera föreningar är: Ge inte upp, det kommer en tid efter corona och då behöver föreningarna er och ni behöver föreningarna. Tillsammans är vi starka!

Annons
Annons
Annons
Annons