Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Indraget första majtåg upprör

KARLSHAMN – Det känns i hjärtat för oss också att avstå från Första majtåget. Men när tåget minskar år från år, så att vi varit tvungna att halvera musikkåren för att den inte ska bli större än tåget – vad ska man göra? undrar Jan-Erik Abrahamsson som är LO-fackens ordförande i Karlshamn.
Karlshamn • Publicerad 26 mars 2001
Jan-Erik Abrahamsson från LO-facken och Första maj-kommittén fick stå till svars för Kenneth Björkman och de andra på Transports årsmöte för förslaget att avstå från Första majdemonstration.
Jan-Erik Abrahamsson från LO-facken och Första maj-kommittén fick stå till svars för Kenneth Björkman och de andra på Transports årsmöte för förslaget att avstå från Första majdemonstration.Foto: Jan Hinderson

Han var inbjuden Transports årsmöte på Saltsjöbaden i Karlshamn tillsammans med Roland Olsson och Kenneth Hake från socialdemokratiska partiet för att diskutera första majfirandet i Karlshamn. De tre mötte en skur av kritik mot planerna på att ställa in den traditionella demonstrationen från de församlade transportarbetarna som inte bara var från Karlshamn, utan kom från hela Blekinge och östra Skåne:

– Det är en skandal att slopa första maj-demonstrationen!

Annons

– Orsakerna till att det är så få deltagare är kanske att man inte för fram frågor som gagnar oss vanliga jobbare.

– Jag har gått med där sen jag tappade blöjorna. På Tage Erlanders tid kunde vi vara 1000 personer som gick upp till Bellevueparken.

– Och nu går man åt fel håll.

> Moderniseringshysteri

– Varför har aldrig Karlshamn bra och kända talare som drar folk? Vem vill gå dit och lyssna på Christer Skoog från Sölvesborg?

– Har ni frågat er vad det beror på att det är så få - det kan väl aldrig vara något fel i partiet som gör att det kommer så lite folk?

– Det är en moderniseringshysteri som kommit över oss. Vi ska förändra och förändra allting. Har vi ett arrangemang så ska vi hålla fast vid det!

– När Palme och Erlander och de försvann, så försvann också den där godheten i politiken. Nu handlar det bara om EU och tjusiga toppmöten.

> Inga arbetare

– Det finns ju inga arbetare kvar i regeringen.

Annons

– Man missar de lokala frågorna i demonstrationen. Man skulle sparka upp Torsten Magnusson i talarstolen och låta honom stå till svars.

– Hur marknadsför ni era lokala paroller så att folket vet vad ni gör?

– Ska ni dra ner på musikkåren är ni inne i en dålig spiral. Musiken har alltid varit viktig för arbetarrörelsen.

Och så höll debatten på. En av deltagarna summerade:

– Här har sagts så många bra ord att man kan leva på det hela helgen. Det lever allt lite kvar av arbetarrörelsen, åtminstone i Transport.

> Ute och kör

Och från Första Maj-kommittén, som ska bestämma sig för demonstration eller inte vid ett möte 3 april, menade man att Transports initiativ satt frågan ordentligt på dagordningen.

– Vi har hört Transports åsikter, och det bådar gott för beslutet 3 april. Kan ni bara tala om för oss att ni i Transport kommer till demonstrationen med 50 medlemmar är det ännu bättre, sade Kenneth Hake.

Det kunde initiativtagaren till diskussionen, ombudsmannen Kenneth Björkman, inte riktigt lova:

– Det är många som är ute och kör på helgerna. Men vad jag förstått från oss här i Transport så ska det min själ vara ett första maj i Karlshamn. Transport ställer upp så gott vi kan. Och gör ni som vi gör i Kristianstad och bjuder på sill och nubbe också så kommer det säkert ännu fler!

Jan Hinderson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons