Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Inget nytt bibliotek på Östra Piren

KARLSHAMN När detaljplanen för Östra Piren är klubbad i kommunfullmäktige är det väl bara att köra vidare i full fart - eller?
Kommundirektören hoppas på en byggstart före årsskiftet. Men ett nytt bibliotek blir knappast aktuellt i den första etappen.
Karlshamn • Publicerad 7 mars 2001

– Än har inte planen vunnit laga kraft, men jag hoppas verkligen att det inte blir några förseningar genom överklaganden, säger kommundirektören Stefan Karlsson.

Kommunen vill att en utomstående intressent ska stå för byggandet och arbeta aktivt för att utveckla verksamheten i den riktning som man planerat med en blandning av högskoleutbildningar och ”rätt” sorts företag.

Annons

> Affärsmässiga förhandlingar

Stefan Karlsson ingår i den grupp som ska förhandla fram ett lämpligt avtal med en intressent:

– Det pågår affärsmässiga förhandlingar, men det är inte färdigt att gå ut med något än i offentligheten.

När det avtalet är klart ska husen ritas och det ska ordnas bygglov och börja byggas så att åtminstone Blekinge Tekniska Högskola ska kunna flytta in i nya lokaler till höstterminen 2002.

Kommer tidsplanen att hålla?

– Om förutsättningarna är de rätta räknar jag med att man ska kunna börja bygga före årsskiftet.

Framför allt är det högskolans expansion som driver på utbyggnadsplanerna. Intresset från företagens sida att etablera sig på Piren är än så länge mer avvaktande.

– Det finns ingen tomtkö i alla fall, säger Stefan Karlsson.

> Biblioteket får vänta

På måndag kväll ska man hålla en offentlig diskussion om Östra Piren i Stadsbibliotekets hörsal. Där är det inte minst planerna för ett gemensamt Sambibliotek för Högskolebiblioteket och Stadsbiblioteket vid Östra Piren som står i fokus för intresset.

Annons

Men det lär inte bli något nytt bibliotek i den första byggomgången:

– Det är inte det allra mest primära, menar Stefan Karlsson.

– Att vi talat om ett nytt bibliotek är framför allt för att lösa högskolans behov, men på det området kan de klara sig med tillfälliga lösningar ett tag till.

Hur fast sitter Stadsbiblioteket i sina nuvarande lokaler?

– Jag vet inte hur långt kontraktet är, men eftersom de är hyresgäst hos Kabo som är kommunens eget bolag går det ju att förhandla om sådana saker. Man sätter inte någon enskild fastighetsägare i klistret om man flyttar biblioteket.

Jan Hinderson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons