Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

IT-huset stängt i Svängsta

HÄLLARYD-SVÄNGSTA IT-huset i Hällaryd arbetar vidare i kommunal regi, medan IT-huset i Svängsta stängt när projekttiden gick ut vid årsskiftet.
Men det finns förhoppningar om att Svängsta ska kunna dras igång igen.
– Vi försöker hitta en Hällarydsmodell även för Svängsta, säger Kenneth Svanberg som är samordnare på utbildningsförvaltningen.
Karlshamn • Publicerad 9 januari 2001
I Svängsta är SITS stängt och de dataintresserade ungdomarna har blivit hemlösa.
I Svängsta är SITS stängt och de dataintresserade ungdomarna har blivit hemlösa.Foto: Gunnel Persson

IT-världshusen har drivits som ett EU-projekt och med medel från länsstyrelsen på flera orter i Blekinge. I Karlshamns kommun har det handlat om Hällaryd och Svängsta.

I Hällaryd ligger IT-huset vägg i vägg med biblioteket och brevid skolan som man har ett organiserat samarbete med:

Annons

– På förmiddagar och eftermiddagar har vi skolbarnen här. Alla skolbarn har egen e-postadress, berättar projektledaren Kennerth Strömgren.

Från och med vårterminen kommer också eleverna i Åryds skola att få sin undervisnings i grundläggande datakunskap i Hällaryds IT-hus.

> Pensionärer

Förutom skolbarnen har man inriktat sig på kurser för pensionärer. Men också andra privatpersoner använder de åtta datorerna, möjligheterna till utskrifter, digitalkameran, scannern, CD-brännaren och andra faciliteter. På tisdagskvällar håller man öppet för fritidsbarnen.

– Vi har inte haft så mycket företag här. Men de kanske blir mer intresserade när vi får bredband.

Biblioteksfilialen är bemannad tio timmar i veckan, men tack vare att IT-huset är öppet kan man ändå gå in och lämna böcker på andra tider:

– Framtidsvisionen är att slå ut väggen mellan oss och biblioteket, menar Kennerth Strömgren.

En arbetsgrupp inom utbildningsförvaltningen med folk från skolan och biblioteket arbetar med hur man ska utveckla IT-huset i Hällaryd i kommunal regi.

> Slog igen

I Svängsta slog IT-världshuset däremot igen vid årsskiftet, då projekttiden gick ut och pengarna från EU och länsstyrelsen var slut.

Annons

IT-huset i Svängsta, SITS, ligger inte vid skolan eller biblioteket, utan i affärscentrumet. Det har präglat inriktningen: det är framför allt en stor grupp ungdomar som använt sig av SITS’ möjligheter.

– Projektledaren Maria Stephan har jobbat upp verksamheten och byggt upp en oerhört bra kontakt med de här ungdomarna, berättar Lars Ivarsson som är ordförande i Sits.

– Men nu går hon och stämplar.

50-60 ungdomar har regelbundet besökt Sits. Många av dem har inte tillgång till dator hemma och Lars Ivarsson menar att de riskerar att halka efter.

SITS har drivits i samarbete med EC-gruppen i Svängsta, som är ett stort utbildnings- och konsultföretag. EC har stått för teknisk service och fastighetsägaren Kabo har bjudit på hyran.

SITS har begärt att kommunen ska ställa upp med övriga kostnader för att man ska kunna driva projektet vidare. Det handlar om ungefär 300 000 kronor om året, framför allt lönekostnader för projektledaren.

## Kan inte EC-gruppen stå för det?

– Nej. EC-gruppen är ett vanligt aktiebolag som drivs enligt lönsamhetsprinicpen. Och barn och ungdomar är inte lönsamma. Det finns inte heller någon möjlighet att ta betalt av dem för de här tjänsterna så att det skulle täcka kostnaderna.

Ivarsson tror att en möjlighet att rädda verksamheten i Svängsta är ett närmare samarbete med biblioteket, även om det är ett problem att det inte ligger lika centralt som SITS- lokalen.

– Men verksamheten bygger väldigt mycket på att Maria Stephan får fortsätta. Det är hon som har byggt upp det hela och har kontakterna med ungdomarna, menar Lars Ivarsson.

Annons

> Hällarydsmodell

Även på kommunen är det i riktning mot biblioteket som funderingarna går, däremot kanske inte med den tidigare projektledaren. Den som närmast fått i uppdrag att fundera är Kenneth Svanberg på utbildningsförvaltningen:

– Vi försöker hitta en Hällarydsmodell även för Svängsta. Det som kan bli aktuellt är att flytta verksamheten till bibliotekslokalerna. Det blir också ett sätt att kunna hålla biblioteket öppet mer. Istället för att anställa en särskild en projektledare, försöker vi titta på vår egen personalsituation och se hur vi kan lösa det, säger han och hoppas att bitarna ska kunna falla på plats inom de närmaste veckorna.

Jan Hinderson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons