Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Jazzpubliken sviker Munthe

Publiken sviker Jazzföreningen Munthe.
I fjol gick föreningen back med 30 000 kronor på grund av sviktande entréintäkter.
Därför blir det mindre jazz i år.
Karlshamn • Publicerad 6 mars 2001

Jazzföreningen Munthe bildades i slutet av 80-talet och har under åren sen dess - med Hotell Norreport som trogen hemmaarena - verkat för jazzens plats i Karlshamn.

Medlemsantalet under 90-talet har varit stabilt och idag har föreningen ansenliga 200 medlemmar.

Annons

> Lägre entréintäkter

Men medlemsantalet garanterar inte publika framgångar. Vid fjolårets arrangemang, särskilt de på hösten, kom betydligt färre gäster än föreningen räknat med.

Knappt hälften av de budgeterade biljettintäkterna drogs in. För säsongen 1999/2000 noterar föreningen 93 000 kronor i intäkter och 123 000 kronor i kostnader.

Underskottet på 30 000 kronor täcktes med hjälp av sparat kapital från tidigare säsonger.

Något sådan buffert har föreningen inte längre.

– Inför den här säsongen har vi begränsat arrangemangen. Vi ger inte mer än vad ekonomin håller. Det kan bli ännu färre i höst om det håller i sig, säger Sven Johansson, mångårig medlem i föreningen.

> Inga statsbidrag

Andra viktiga intäktskällor är bidragen från kommunen, som ger 25 000 kronor, ABF som ger 12 000 och Musik i Blekinge som betalar en tredjedel av de inbjudna artisternas gager.

Pengar från Statens Kulturråd skulle sannolikt lösa krisen. Men där har föreningen fått avslag.

– För att vi ska få bidrag därifrån behöver de få garantier för att vi är en stabil förening. Ett sätt att legitimera detta är att visa på bidraget från kommunen. Men det bidraget måste dubbleras till 50 000 för att Statens kulturråd ska satsa på oss.

Annons

Sven Johansson tillstår att inte bara handlar om bidrag. Det finns skäl till självkritik också.

– Men det svåra är att vi inte hittat något mönster i vad som får hit folk och vad som inte får det. Från enkäter har i fått höra önskemål om storband och blues.

Ungdomen då. Det går väl inte att locka ungdomar med storbandsjazz?

– Jodå, det kan man visst. Och samtidigt har vi haft flera artister här som är renodlade ungdomsband, som till exempel Flight Fun från i fjol.

Lars Carlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons