Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kabos styrelse begär granskning

KARLSHAMN Vd:n Bert-Inge Storcks roll i samband med en privat villarenovering, som det kommunala bolaget Kabo delvis bekostat, ska granskas.
Det beslutade Kabos styrelse i går.
Karlshamn • Publicerad 2 juni 2001

– Vi har fått en förklaring, men eftersom det finns olika uppgifter om den här saken vill vi ha en utredning, säger Owe Fridlund, s-ordförande i Kabos styrelse.

Men även om Kabos styrelseordförande inför fredagens extrainkallade sammanträde skarpt kritiserat att Kabo-pengar använts i samband med en privat villarenovering, nämns renoveringen inte med ett ord i styrelsens pressmeddelande om vilka beslut som fattats på mötet.

Annons

Istället är det i första hand frågan om hur företaget hanterar sponsring och reklamavtal som ska utredas.

Detta enligt pressmeddelandet.

Men Owe Fridlund poängterar att även villarenoveringen togs upp under sammanträdet. Och han vidhåller att renovering av villor inte kan ingå i ett sponsorsavtal.

– Enligt de uppgifter vi fått har det rört sig om en form av sponsring och då måste vi titta på det.

Styrelsen beslutade därför igår dels att låta revisorer inom företaget KPMG, som även tidigare anlitats av Kabo, särskilt granska ingångna reklamavtal och lämnad sponsring. Detta ska ske i samarbete med styrelsen.

Revisorerna ska också få i uppdrag att granska Kabos rutiner för upphandlingar, som moderaternas gruppledare Carl-Eric Birgersson krävt.

Men hans begäran om att låta externa revisorer också granska Kabos bokföring lämnades därhän av styrelsen. Detta trots att kommunalrådet Torsten Magnusson krävt samma sak - en extern granskning av både upphandlingar och bolagets bokföring.

– KPMG:s revisorer har nyligen gjort en genomgång av vår bokföring och då utan att lämna några anmärkningar, svarar Owe Fridlund.

Styrelsen beslutade även att låta Kabos vd sitta kvar på sin post under utredningens gång. Enligt de revisorer som var med på mötet ska detta inte vara till men för utredningsarbetet.

Owe Fridlund ville igår inte diskutera hur stort styrelsens förtroende är för vd:n Bert-Inge Storck.

– Vi får vänta och se vad utredningen visar och därefter kan vi diksutera förtroendefrågor.

Milan Djelevic
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons