Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kabos:s sparplaner oroar städpersonal

KARLSHAMN Karlshamnsbostäder planerar spara pengar på städningen av sina fastigheter. Hur det kommer att beröra personalen är ännu oklart, men representanter från KABO och facket uppger att det finns två förslag som diskuteras.
Karlshamn • Publicerad 3 mars 2001
Helén Olsson och Susanne Johansson är oroliga för framtiden
Helén Olsson och Susanne Johansson är oroliga för framtidenFoto: Henrik Brandberg

Det ena förslaget går ut på att städningen läggs ut på anbud och att den till skillnad från i dag inte kommer att skötas av KABO-anställd personal. Ett annat alternativ är att minska städkostnaderna genom att den interna organisationen ändras.

Det innebär enligt VD:n Bert-Inge Storck att antalet timmar som städningen tar i anspråk reduceras. Hur de två förslagen kommer att påverka de 12 städerskor som i dag är anställda inom bostadsbolaget kan han inte säga i nuläget.

Annons

– Det är ännu på diskussionsstadiet. Jag kan inte säga om det blir några som får gå eller inte.

> Vill rädda jobb

Enligt Jonny Nilsson, som är fackligt ombud i Fastighetsanställdas förbund i Karlshamn, är en ändring av den interna organisationen det alternativ som facket förespråkar.

– Vi vill rädda så många jobb som går att rädda, säger han och menar att om det blir fråga om att anställda måste gå så ska det försöka lösas via naturliga avgångar såsom pensioneringar.

> God stämning

Heléne Olsson, som bland annat städar fastigheterna i Ekbacken i Asarum, menar att stämningen bland städpersonalen trots diskussionerna om nedskärningar tycks vara god. En viss oro för vad som ska ske i framtiden finns dock, särskilt bland de som är äldre, säger hon.

– Det är ju inte så lätt att få ett nytt arbete om man är över 50, menar hon.

Själv ska hon börja studera, ett beslut som hon menar bland annat växt fram i samband med att nedskärningar började diskuteras.

Susanne Johansson, som arbetar extra som städerska, tycker att framtiden känns oviss.

– Jag hade väl hoppats på att så småningom få en fast anställning, säger hon.

Annons

> Effektivare städning

Både fack och arbetsgivare tycks vara överens om att kostnaderna för städning i nuläget är för höga. Sören Kjellberg, förvaltare på KABO med ansvar för städningen, menar dessutom att det är möjligt att uppnå kvalitetskraven med en effektivare städning som tar mindre antal timmar i anspråk.

Han får medhåll av städerskan Helene Olsson, som menar att man med torrmoppning istället för dagens våtmoppning kan förkorta arbetstiden.

Hur den planerade kostnadsminskningen kommer beröra personalen blir enligt företrädarna för fack och arbetsgivare inte klart för än tidigast till semestern.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons