Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kamerakoll säkrar trafik till skolan

KARLSHAMN Tekniska nämndens ordförande Per-Ola Mattsson säger sig inte ställa sig främmande för att på prov införa trafikövervakning med kamera i skolornas närområde för att skapa en bättre trafikmiljö.
Karlshamn • Publicerad 13 mars 2001

Enligt en NTF-undersökning som nyligen gjordes bland 621 föräldrar till barn mellan 6 och 11 år, är det mer än 60 procent av alla föräldrar som känner oro för skolvägen. Bara 15 procent av alla skolbussar har bälte på samtliga platser, i hälften av bussarna saknas bälten helt.

En kritisk tidpunkt när det gäller trafiksäkerheten kring våra skolor är när föräldrar tidiga mornar lämnar sina barn till fritids, dagis och skola.

Annons

- Det finns mycket kvar att göra när det gäller att skapa en så bra trafikmiljö som möjligt kring våra skolor, säger Per-Ola Mattsson.

Men han menar att det inte bara räcker att öka trafiksäkerheten med järnstolpar, sänka hastigheten, gupp och krångliga rondeller som i exempelvis Asarum för att skydda barnen utan att man också måste på sikt arbeta med ett ändrat trafikbeteende.

> Secåringarna i fara

När kommunen 1997-98 införde systemet med att de så kallade nollorna (sex-åringar som tidigare gick på dagis eller hos dagmamma) också inlemmades i skolverksamheten ökade också trafikproblemen markant utanför skolgårdarna.

- Prästslättskolan är ett exempel på en av våra skolor som länge haft problem med sin trafikmiljö och som saknat tillräckligt många parkeringsfickor för bilar som hämtar eller lämnar elever.

- Men nu har Tekniska nämnden gett förvaltningen i uppdrag att undersöka möjligheten att bygga fler parkeringsplatser och att stänga infarten till skolan för obehörig trafik, berättar Per-Ola Mattsson.

Redan för några år sedan började man i allt högre grad försöka sätta trafikfrågorna på dagordningen men det är först nu som de mjuka sidorna kommit in.

- Tidigare försökte man bygga bort farorna men man ska inte underskatta information och utbildning, säger Per-Ola Mattsson.

> Dubbelt insatsen

Vägverket har i en rapport räknat ut att varje investerad krona i information och utbildning ger generellt dubbelt så mycket tillbaka i trafiksäkerhet som mer fysiska ingrepp i trafikmiljön.

Annons

Det informations- och utbildningsprogram som kommunen tagit fram i fem steg för de vuxna som dagligen tar hand om barnen är redan i gång.

Ett första steg i trafiksäkerhetsutbildning har som avsikt att ge all personal inom barnomsorgen 1-5 år en grundutbildning. Därefter har man under februari och mars i år givet ett antal personer geografiskt utspridda i verksamheten en vidareutbildning som kontaktpersoner. Senare i höst är det tänkt att all personal inom skolan från förskoleklass till årskurs 6 ska inbegripas och slutligen i mars-april 2002 är det all personal inom skolan i årskurs 7-9 som står i tur.

En av de få kommuner som satsat på ett likande projekt är Sölvesborg men har till skillnad från Karlshamn dock stannat vid förskolan.

- Vi vill bli en föregångskommun när det gäller säkerheten, säger Per-Ola Mattsson.

Jörgen Klinthage
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons