Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Känslig prinsessa inspirerade vinnaren

Utmaningen från Karlshamn till eleverna på Konstfack gick ut på att designa en möbel för offentliga miljöer. Nu har en vinnare korats.
Karlshamn • Publicerad 7 april 2020
Jonathan Hultgren och hans vinnande bidrag ”Prinsessan”.
Jonathan Hultgren och hans vinnande bidrag ”Prinsessan”.

Tävlingen gick under namnet ”Formge en egen möbel” och drogs igång av Stadsbyggnadsavdelningen i Karlshamn i samarbete med Blå station och Möbelform i Blekinge AB. De tävlande kom från den statliga högskolan Konstfack i Stockholm.

– Vi ville ge studenterna en möjlighet att tävla om att formge en möbel anpassat för offentliga sammanhang och är så glada att kunna vara länken i en tävling som skapar kontakt mellan studenter och deras framtida arbetsgivare.

Annons

– Genom att lyfta betydelsen av lokala företag vars möbler gjort sig ett namn i globala sammanhang vill vi visa att svensk inredningsarkitektur inte enbart handlar om tidlös design utan även gediget hantverk, väl fungerade tillverkningsprocesser, hållbarhet samt skickliga producenter och underleverantörer, säger Emina Kovacic, stadsarkitekt i Karlshamns kommun.

Målet med tävlingen var att formge en välkomnande tapetserad bänk för offentliga interiörsammanhang som även kan fungera utomhus om den tillverkas i andra material.

Av bidragen kunde juryn till slut välja ut ett vinnande bidrag, signerat Jonathan Hultgren.

– Jag blev väldigt glad och ringde runt till alla jag känner för att berätta. Det är verkligen jätteroligt att komma på första plats, och att få en sådan positiv nyhet i dessa dagar betyder mycket, säger han.

Bidraget har han döpt ”Prinsessan”, inspirerat av den klassiska sagan om Prinsessan på ärten.

– En bredare bänk med plankor längs med kortsidan har samma formuttryck som en ribbsäng och då kom sagan om Prinsessan på ärten till mig, därav namnet. Att lägga flera madrasser med vetekorn ovanpå varandra ger ett fint intryck som jag inte sett tidigare.

Som en del i vinsten ingår det att bänken ska förverkligas i form av en fungerande prototyp.

På andra plats kom ”Mie bänk” av Ebba Hjort. Alla tävlingsbidrag och tillhörande modeller ska ställas ut i augusti under Arkitekturveckan i Karlshamn.

Johan HultgrenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons