Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Karlshamn kan få privat gymnasium

KARLSHAMN · Ett utbildningsföretag från Jönköping ansöker om tillstånd att starta ett fristående gymnasium med datainriktning i Karlshamns kommun.
– Hela blekingeregionen är ett ”hett” område, därför har vi valt Karlshamn, säger projektledaren Martin Hytting.
Karlshamn • Publicerad 6 juni 2001

I Blekinge finns det ännu bara en privat gymnasieskola som godkänts av Skolverket, Galären i Karlskrona. Tidigare i år har EC-gruppen i Svängsta inlämnat en förfrågan om att få starta en gymnasieutbildning i Karlshamns kommun.

Nu kommer ytterligare en ansökan in, den här gången är det Tultra Utbildnings AB, som ansöker om att få starta en gymnasieskola med datainriktning i Karlshamn.

Annons

Företaget driver John Bauergymnasiet i Jönköping, skolan startade förra hösten och har 115 elever. I höst startar de ett gymnasium i Alvesta. Företaget ansöker nu om att få etablera sig på ett flertal orter i landet, i södra Sverige handlar det om Halmstad, Malmö och Karlshamn.

I Karlshamn vill företaget starta tre gymnasieprogram.

– Det är två varianter inom data, en teknisk inriktning mot elprogrammet och en med inriktning mot mediaprogrammet, med webbdesign, för att få tjejer att söka data-utbildningar också, berättar Martin Hytting.

Det tredje programmet är en variant av samhällsprogrammet där inriktingen ska bli entreprenörskap. Företaget skapar utbildningarna i samarbete med teknik-företaget IBM.

I ett brev till Karlshamns kommun vill Tultra Utbildnings AB träffa representanter för kommunen för att diskutera vad en etablering kan ge kommunen.

– Det är ett lång förfarande innan vi kan dra igång. Tidigast hösten 2002 eller 2003 kan det bli aktuellt, säger Martin Hytting.

Gymnasienämndens ordförande Jan Andersson, s, säger att Karlshamns kommun inte har någon uttalad policy vad det gäller friskolor.

– Jag har inte sett den aktuella ansökan ännu men vi tar ställning från fall till fall, säger han till Sydöstran.

Nu ska Karlshamns kommun yttra sig till Skolverket innan beslut tas om fortsättningen för gymnasiefriskolans framtid.

Anneli Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons