Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Karlshamn ska få växa inifrån och ut

Flera områden som tidigare varit omdebatterade dyker ny åter upp som förslag på var man kan bygga bostäder i framtiden.
I den nya översiktsplan som arbetas fram nämns bland annat Långakärrsområdet och ett område i anslutning till Lindenborg.
Karlshamn • Publicerad 4 maj 2013
Foto: 
Visioner. Två områden som man låtit ta fram skisser på är Saltsjöbaden och stationsområdet. Stadsarkitekten Emina Kovacic är medveten om att vissa förslag kommer att väcka debatt.
Visioner. Två områden som man låtit ta fram skisser på är Saltsjöbaden och stationsområdet. Stadsarkitekten Emina Kovacic är medveten om att vissa förslag kommer att väcka debatt.Foto: White arkitektbyrå

När översiktsplanen från 2007 skulle tas fram väckte flera förslag på nya bostadsområden irritation hos naturvänner. När nu dokumentet, som ska peka ut var Karlshamn ska kunna växa fram till 2030, ska förnyas dyker samma omdebatterade områden upp igen.

– Vi dammar av en del gamla långbänkar. Tidigare vågade man inte gå hela vägen ut. Nu vill vi sätta ner foten. I slutändan blir det ett politiskt ställningstagande, säger stadsarkitekten Emina Kovacic.

Annons

Ett exempel på de långbänkar hon pratar om är ett gammalt förslag om att bygga bostäder i Långakärrområdet. Ett annat handlar om ett område på sluttningen intill Lindenborgssjön. Även bostäder vid Saltsjöbaden nämns i det dokument som nu är ute på förslag.

Sedan den nuvarande översiktsplanen togs fram har stadsmiljöavdelningen ändrat synen på hur Karlshamn bör växa med avseende på bostäder.

Tidigare satsade man det mesta av krutet på att staden skulle växa österut och detaljplanerade Vettekulla och Matvik för utökad bostadsbebyggelse.

Hittills har det dock gått ganska trögt med exploateringen österut. Emina Kovacic konstaterar också att man behöver göra något att trafiksituationen för att det ska kunna hända något där.

– Ska vi driva fler projekt krävs det en ny vägdragning. Då måste det bli fler bostäder för att det ska bli ekonomi i det.

Nu är siktet i stadsplaneringen i stället inställt på att försöka få fram bostäder som ligger nära service. Stadsnära är det nya honnörsordet och Emina Kovacic berättar att man tittar på möjligheter att förtäta bebyggelsen även inne i själva rutnätsstaden. Redarplatsen skulle enligt henne kunna vara en möjlig tomt, men då måste man först lösa parkeringsfrågan.

En tanke med att samla bebyggelsen så nära cent-rum som möjligt är att få en bättre miljö. Förhoppningen är att fler ska ta cykeln i stället för bilen när avstånden inte är så långa. Dessutom ger fler boende i centrum ett större underlag för handeln, lyder resonemanget.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons