Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

”Karlshamnskursen löjligt låg”

KARLSHAMN – Karlshamns aktiekurs är fortfarande löjligt låg. Det går att motivera en ordentlig uppvärdering av bolaget, skriver Veckans Affärer i en analys av Karlshamns AB.
Karlshamn • Publicerad 16 januari 2001

På börsen hoppade Karlshamnsaktien upp tre kronor som mest på grund av uppmärksamheten efter Veckans Affärers artikel, men sen föll deb tillbaka under dagen.

Men Anders Browall på Karlshamns Sparbanks Börsgrupp tror att Karlshamns ABs aktiekurs kommer att gå uppåt den närmaste tiden.

Annons

– Jag håller med om att det finns utrymme för en ordentlig uppvärdering av aktien. En artikel i Veckans Affärer är viktig, därför att det innebär att folk börjar titta på aktien.

> Schörlingeffekten

Karlshamnsaktien hade länge en långsamt nedåtgående tendens och var som lägst nere på 48 kronor. Men när finansmannen Melker Schörling köpte en stor aktiepost i november fick handeln i Karlshamnsaktier skjuts igen och kursen gick upp med ungefär 20 procent till en nivå över 60 kronor, där den sedan har hållit sig.

– Man talar om Schörlingeffekten, men det finns en underliggande substans. Det händer mycket positivt i företaget nu, menar Anders Browall.

I Veckans Affärer tar man upp de förhoppningar som finns med EUs nya chokladregler och EU-stoppet för djurfett och benmjöl i djurfoder, som innebär ökade marknader för de vegetabiliska fetterna från Karlshamns. En svagare dollar, vd-bytet och den ökade satsningen på högförädlade specialfetter hör också till det som talar för Karlshamns AB.

> Inte så ryssberoende

– Karlshamnsaktien fick en negativ stämpel när Rysslandshandeln gick ner, men bolaget är inte så beroende av den ryska marknaden som folk tror. De borde bli bättre på att informera om sin verksamhet. Jag efterlyser att de går ut med mer pressreleaser och bjuder in analytiker, så att de för ut det som händer i företaget, menar Anders Browall, som förutom att vara chef för Börsgruppen också är ordförande i Aktiespararna i Karlshamn.

Jan Hinderson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons