Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Klart: Nu införs språktester vid nyanställningar

Snart kommer det krävas ett godkänt språktest för att kunna bli anställd inom omsorgen i Karlshamn. Det politiska beslutet är taget.
– Nu är det verksamhetens uppdrag att genomföra det, det viktigaste är att det blir bra, inte att det går snabbt, säger Elin Petersson (M), ordförande omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden.
Karlshamn • Publicerad 6 maj 2023
Nu införs språkprover för anställning inom omsorgen i Karlshamn. Ett viktigt beslut att ta, tycker Elin Petersson (M), ordförande i omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden.
Nu införs språkprover för anställning inom omsorgen i Karlshamn. Ett viktigt beslut att ta, tycker Elin Petersson (M), ordförande i omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden.Foto: Johan Hultgren

Språktester vid anställning inom kommunen har varit på tal sedan en tid tillbaka. Det är dock först nu som man gått från tanke till handling. Under omsorgs- och arbetsmarknadsnämndens senaste sammanträde var ett av ärendena införandet av ett språktest.

– Vi har tagit beslut i nämnden om att språktester ska införas vid nyanställningar inom omsorgen. Exakt hur det ska gå till och hur testerna ska utformas blir upp till verksamheten att ta fram. I oktober ska vi få en återkoppling, säger Elin Petersson (M), nämndordförande.

Annons

Hon säger att bakgrunden är att man vill ge en så säker och bra vård som möjligt och att det då är viktigt att behärska det svenska språket både i tal, skrift och att ha en god läsförståelse.

– Det är superviktigt att kunna skriva och läsa svenska, annars finns stora risker för att det uppstår missförstånd och att det blir svårare att samarbeta. Det handlar också om att kunna göra sig förstådd med brukarna.

Frågan har som sagt varit på tapeten en länge tid.

Under 2020 lyftes frågan av Liberalerna. Språkkraven var då en fråga som partiet drev nationellt och som plockades ner på lokal nivå.

– Vi kommer att motionera, driva frågan i nämnderna och förstås föra in det i budgetarbetet, sa gruppledaren Bodil Frigren Ericsson i en intervju för tre år sedan. Hon påpekade också att det är en fördel med en bredd inom språkkompetensen bland personalen.

Ett år senare hade Sölvesborg infört språktester och då lämnade den dåvarande oppositionen bestående av M, L och KD in en motion om att införa språktest vid anställning av personal inom hemtjänsten och på särskilda boenden.

I motionen skrev partierna att Inspektionen för vård och omsorg har pekat på att bristande kunskaper i svenska kan orsaka problem och att det kan utgöra ett hot mot patientsäkerheten.

Det kommer krävas kunskaper inom svenska för att kunna bli anställd inom omsorgen i Karlshamn.
Det kommer krävas kunskaper inom svenska för att kunna bli anställd inom omsorgen i Karlshamn.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elin Petersson (M), ordförande i omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden i Karlshamns kommun.
Elin Petersson (M), ordförande i omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden i Karlshamns kommun.Foto: Johan Hultgren
”Det är superviktigt att kunna skriva och läsa svenska, annars finns stora risker för att det uppstår missförstånd och att det blir svårare att samarbeta. Det handlar också om att kunna göra sig förstådd med brukarna.”
Elin Petersson (M), ordförande omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden.

Elin Petersson är nöjd med att man nu har nått ett beslut, och att det skett med förhållandevis bred samklang. Oppositionen föreslog dock att frågan skulle utredas tillsammans med verksamheten och att ett förslag på språktester tas fram innan ett beslut om genomförande.

Karlshamnslaget har dock egen majoritet och istället valde S och C att reservera sig mot beslutet.

– Men vi tycker inte att vi behöver vänta längre nu. Språktester finns redan i andra kommuner, till exempel Sölvesborg och Ronneby, säger Elin Petersson.

Annons

– Nu är det verksamhetens uppdrag att genomföra det, det viktigaste är att det blir bra, inte att det går snabbt, säger hon.'

Redan anställd personal berörs inte av beslutet.

I Sölvesborg och Olofström finns det språktester för nyanställningar inom omsorgen och under 2021 togs det beslut i Ronneby om att införa det för äldreomsorgen, men även förskolan och skolan.

Fakta

Beslut om språktester

Ett verktyg för ett språktest ska tas fram för att säkerställa kompetensen i det svenska språket vid rekryteringar inom omsorgsverksamheter och andra verksamheter där behovet anses finnas. Ett språkkrav anses vara sakligt motiverat om det är ställt på den nivå som krävs för att arbetsuppgifterna ska kunna utföras.

Med ett verktyg för att säkerställa kompetens i det svenska språket kan kompetens bedömas utifrån läsförståelse, skriftlig förmåga samt även sakkunskaper inom aktuella arbetsområden. Den muntliga förmågan bedöms utifrån intervjutillfället. Språkkrav med arbetsprover ska framgå i annonserna vid annonsering.

Johan HultgrenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons