Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kom och debattera familjevåldet

KARLSHAMN På torsdag inleds diskussionsserien ”Öppet hus” i Lokstallarna som syftar till att ge ökad kunskap om familjevåld. 16 torsdagar framåt kommer sakkunniga inom olika områden, som exempelvis representanter för polis, rättväsende, vård och psykologi, att berätta och svara på frågor om hur det arbetas med familjevåld inom respektive område.
Karlshamn • Publicerad 17 januari 2001

Agneta Toresten och Karina Johnsson, som är engagerade i arbetet med diskussionskvällarna, tror att det finns ett stort behov av att öka kunskapen om familjevåld och tycker att det är bra att Öppet-hus-verksamheten vänder sig till alla.

–Vi vänder oss till de som är utsatta så att de ska kunna få hjälp och stöd, men vi riktar oss också till den som är intresserad av att lära sig mer. En del av syftet med verksamheten är att lära sig hur man kan arbeta mot problemet, säger Karina Johnsson.

Annons

Med familjevåld menar de ansvariga bakom verksamheten våld i nära relationer, såsom övergrepp inom familjen mot kvinnor och barn. Agneta Toresten tillägger också att de kan röra sig om indirekt psykiskt våld, något barn ofta utsätts för. Hon berättar vidare att det kan finnas ett motstånd hos de som blivit utsatta att komma ut och diskutera problemen, men hoppas att kunna nå dem eftersom hon genom egen erfarenhet i Kvinnogruppen vet att behovet är stort.

–Vi finns till för att stötta och informera, säger hon.

> Drivs ideellt

Bakom Öppet hus-kvällarna står Kvinnogruppen i Karlshamn och kvällarna är också en del av programmet i projekt SESAM, som är ett samverkansprogram mellan socialtjänsten, polisen, kvinnojouren, sjukvården, kriminalvårdens frivård och tingsrätten. Inom projektet SESAM anordnas också verksamhet som kvinnogrupper, terapi för män, mansgrupper och det arbetas också med rekrytering till kvinnojourer och kontaktpersoner, som ska vara ett stöd för kvinnor och barn som utsatts för övergrepp. Verksamheten ”Öppet hus” drivs helt ideelllt av kvinnor som intresserat sig för att stödja arbetet med att begränsa och förebygga våld i familjer.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons