Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kommunal: Det finns ingen uppgörelse

KARLSHAMN Rent nys att sjukskrivna inte ska vara med i den individuella lönesättningen.
Det säger Kerstin Gustavsson, ordförande i kommunals sektion 5 i Karlshamn, och tillbakavisar samtidigt påståendet att facket har en tyst överenskommelse med kommunen.
– Det är ren lögn, så är det inte och så kommer det aldrig att bli.
Karlshamn • Publicerad 2 mars 2001

Vilka löneprinciper gäller egentligen inom kommunen? Den frågan har ställts på sin spets sedan en 62-årig kommunanställd opponerat sig mot att han i förra årets avtal fick 150 kronor i löneökning, medan hans kollegor i samma arbetsgrupp fick 500.

Enligt kommunens personalchef, Thomas Andersson, är policyn att alla som är sjukskrivna, tjänstlediga eller av annan orsak borta från sina arbetsplatser inte ska vara med i den individuella lönesättningen. Undantagna är föräldralediga.

Annons

> Kränkande påstående

I gårdagens Sydöstran sa han att Kommunals förhandlare var med på den överenskommelsen.

Men idag slår Kerstin Gustavsson, och sektionens löneförhandlare Robert Reissig, tillbaka mot påståendet.

– Det är ett kränkande påstående och det har aldrig varit på det viset, säger Robert Reissig och fortsätter:

– Tvärtom anser vi att alla, inklusive de sjukskrivna och tjänstlediga, ska behandlas individuellt i det löneavtal som gäller.

Enligt facket ska en sjukskrivning inte alls diskvalificera någon att få sin lön höjd.

– Nä, och som vi ser det är det i gällande avtalet möjligt för en sjukskriven att få mer i individuell löneökning än en som är närvarande på sin tjänst. Varje arbetstagare ska bedömas enligt ett antal kriterier, som avgör hur stor löneökningen ska vara.

> Fem grunder

När kommunen och facket förhandlar om lönerna följs fem lokala kriterier för lönesättningen. Följande bedöms:

* Utbildnings- och yrkeserfarenhet

Annons

* Flexibiltetet

* Ansvar

* Prestation och måluppfyllelse

* Social kompetens.

Robert Reissig förklarar vad som menas med erfarenhet:

– Man ska titta på vad den anställde presterat under hela sin tid på arbetsplatsen och då kan man inte välja bort en person från en indviduell bedömning bara för att hon eller han inte är närvarande under en avtalsperiod, säger Robert Reissig.

> Resultat efter fajt

Vid förra årets löneförhandling fick alla sjukskrivna och tjänstlediga i kommunens driftsserviceenhet inte mer än en generell lönehöjning på 150 kronor. De som var närvarande på sina arbetsplatser fick utöver den generella höjningen på 150 kronor också indviduella påslag.

– Arbetsgivaren erbjöd först noll kronor till en hel grupp anställda i driftsenheten, inklusive dem som inte var närvarande på jobbet. Efter en fajt fick vi igenom åtminstone 150 kronor åt alla, säger Robert Reissig.

– Men skulle de följt avtalet, då skulle alla bedömts individuellt. Så gjode vi i min enhet, på samhällsbyggnadsförvaltningen, där både de sjukskrivna och de som är närvarande på jobbet fick individuella löner.

Annons

Enligt Robert Reissig har kommunen därmed olika lönebedömningar på olika avdelningar i rådhuset, trots att samma centrala avtal gäller för alla.

– Ja, och det är inte rimligt anser vi, säger Robert Reissig.

> Undviker central förhandling

Men trots att fackets representanter kraftigt motsätter sig kommunens tolkning av gällande avtal, har de svårt att driva igenom sina ståndpunkter.

– Arbetsgivaren vet att man inte strandar en förhandling i första taget. Om vi stoppar en pågående löneförhandling och kräver centrala förhandlingar för tre av kanske 40 personer innebär det att alla de andra på avdelningen också får vänta på sina lönelyft, säger Kerstin Gustavsson.

– Och en central förhandling kan ta flera månader att avgöra.

Milan Djelevic
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons