Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kommunen häver avtalssekretess

KARLSHAMN Sekretessen i avtalen mellan Ballast Syd och Karlshamns kommun har hävts.
Det har kommundirektören beslutat i samråd med kommunens juridiska ombud.
Karlshamn • Publicerad 5 juni 2001

I samband med att kommunen och Ballast Syd tecknade ett nytt avtal för tiden fram till och med år 2008 begärde en man, som bor granne med bolagets bergtäkt på Sternö, att de gamla avtalen skulle offentliggöras.

Men kommunen sa nej och hänvisade till att det fanns uppgifter i avtalen som var känsliga av affärsmässig karaktär.

Annons

Mannen överklagade beslutet och lät kammarrätten titta på saken. Kammarrätten underkände kommunens sekretessbedömning. Det fanns inga uppgifter i avtalen som är så känsliga att de ger kommunen rätt att hemlighålla dem för allmänheten, menade rätten.

> Tar bort hemligstämpeln

Efter några dagars betänketid har kommunen nu beslutat att häva sekretessen.

Avtalen är fyra till antalet. Det äldsta är från 1974 och det senaste är daterat till 1993.

De uppgifter som tidigare varit sekretessbelagda har huvudsakligen rört de avgifter som Ballast Syd ska betala till kommunen för varje ton brutet stenmaterial.

Här är några av de uppgifter som kommunen fram till för bara några dagar sedan ansåg vara affärshemligheter, men som nu inte är det längre.

Uppgifter i 1993 års avtal:

? Ballast Syds plikt att ”anlägga en ny väg inklusive cykelväg på sträckan Södra Sternövägen” samt ”en ny väg över ?Timret`till Boön

? förutom garantierna för att efterbehandlingen utförs av bolaget avkrävdes bolaget på ”en bankgaranti motsvarande 250 000 kronor”

I 1982 års avtal rörde sekretessen följande uppgifter:

Annons

? en avgift på 2:90 kronor per krossad ton diabas som bolaget skulle betala kommunen

? en avgift på 3:18 kronor per ton krossad diabas för användning till rockwool, asfalt och betong

? en avgift på 1:02 kronor per ton krossade bergprodukter användbara som bergavfall, stenbärlager, kilsten eller liknande material som först efter behandling blir högvärdiga produkter

I det nyligen ingångna avtalet, som sträcker sig fram till utgången av år 2008, har avgifterna uppvärderats enligt branschindexet SBEF.

Kommunen har också velat hemligghålla till synes helt harmlösa uppgifter som att till exempel Ballast Syd ”i huvudsak” skulle hålla sig till tidplanen eller att bolaget och kommunen en gång om året ska ”göra en avstämning av verksamheten mot tidplanen”.

Lars Carlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons