Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kommunsköterskor i löneprotest

KARLSHAMN Flera sjuksköterskor känner sig kränkta av att nyanställda får högre lön än de som har lång yrkeserfarenhet i kommunen. I ett brev till kommunen kräver de erfarna sköterskorna att få komma upp i samma lönenivå.
Enligt chefen för omsorgsförvaltningen är det på gång i och med ett nytt löneavtal, men sjuksköterskorna och deras fackliga företrädare delar inte den synen.
Karlshamn • Publicerad 25 januari 2001

En nyligen avslutad löneförhandling innebär ett påslag på 4,2 procent för de tillsvidareanställda sköterskorna i kommunen. Personalen hade dock hoppats på ett femprocentigt lyft och en snittlön på 19 000 kronor och vidhåller den kritik som de riktar mot lönesättningen i sitt brev till kommunen. Enligt Marita Nilsson, som är facklig företrädare för sjuksköterskorna, innebär det nya avtalet ett steg i rätt riktning, men för ändå inte upp den ”gamla” personalens löner i nivå med de nyanställdas.

– Jag hade hoppats på att lönerna skulle vara på samma nivå till nästa år, men det ser inte ut att bli möjligt nu, säger hon.

Annons

> Rejäla påslag

I brevet, som är undertecknat av 25 kommunsköterskor, uttrycker personalen att de känner sig kränkta och att deras kompetens och erfarenhet inte uppskattas och värderas.

Susanne Öström, chef för omsorgsförvaltningen, menar att såväl kompetens som erfarenhet uppskattas och att det är någonting som försökt värderas i de avslutade löneförhandlingarna. Hon uttrycker ändå en viss förvåning över brevet och menar att de avslutade förhandlingarna gett rejäla lönepåslag.

– Det handlar i vissa fall om löneökningar på drygt 2 000 kronor, säger hon.

Bakgrunden till löneglappet är bristen på sjuksköterskor som gjort att de nyanställda kunnat kräva högre lön. Förvaltningschefen menar att kommunen sett med allvar på utvecklingen och att det är därför som lönespannet nu krympts betydligt. Det nya avtalet, som ännu inte är undertecknat, innebär att den lägsta lönen ligger kring 18 000 kronor och den högsta runt 20 000. Susanne Öström förklarar att både de nyanställda och de tillsvidareanställda ligger inom det spannet och att de tidigare skillnaderna nu kommer att utjämnas.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons