Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Komvuxlärarna kunde sköta utbildningen

KARLSHAMN Lärarna på Väggaskolans vuxenutbildning slår ett slag för sin kompetens. Det efter att Kunskapslyftet har lagt ut vårdutbildning på upphandling, trots att utbildningen redan finns på Väggaskolan.
Rektorn för vuxenutbildningen, Paul Hedlund, efterlyser tydligare ramar för vuxenutbildningen i framtiden.
Karlshamn • Publicerad 20 mars 2001

I slutet av förra året beslutade företrädare för Kunskapslyftet att en ettårig kurs på omvårdnadsprogrammet, som tidigare bedrivits av lärare på Vägga vuxenutbildning, skulle upphandlas. Det innebär att vårdutbildarna på Väggaskolan nu får konkurrera med privata entreprenörer.

Med anledning av Kunskapslyftets upphandlingar av vårdutbildningen har nio väggalärare på omvårdnadsprogrammet författat en skrivelse till kommunstyrelsen.

Annons

Lärarna vill med sitt brev understryka att skolans lärarkår har den samlade kunskap och erfarenhet som krävs för att bedriva undervisningen.

> Hänvisar till regeringsproposition

Lärarna hänvisar bland annat till en regeringsproposition om vuxenutbildningen vars krav de menar att lärarkåren uppfyller. Det rör exempelvis fortbildning inom en rad områden samt erfarenhet av blockundervisning och individuella studieplaner m.m.

Vårdlärarna påpekar också att det på skolan finns lokaler som är avpassade för undervisningsändamålen.

De ifrågasätter vidare vad som händer med vårdutbildningens kvalitet om kommunen köper utbildningen från olika entreprenörer.

> Tydligare ramar

Rektorn Paul Hedlund, som mer eller mindre blev tagen på sängen av att utbildningen skulle läggas ut på upphandling, vill inte ha några synpunkter på Kunskapslyftets beslut, men menar att det i framtiden måste till tydligare ramar för vuxenutbildningen.

Han berättar att det inom kommunen pågår en utredning som ska se över organisationen och att han stödjer dess arbete.

– I dag är det en vuxenutbildning på två händer. Det är lite luddigt vad som är vad, säger Paul Hedlund som tycker det är viktigt att klargöra Kunsakpslyftets respektive Komvux ansvarområden.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons