Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Konsulter vill se sanering intill nytt bostadsområde

Marken intill det nya bostadsområdet i östra Skogsborg innehåller så pass mycket föroreningar att den bör saneras.
Det anser det konsultbolag som kommunen anlitat.
Karlshamn • Publicerad 14 maj 2013
Foto: WSP

Att området, som kallas Hunnemara grusgrop, är förorenat är ingen nyhet. Det har dock inte varit helt klarlagt hur pass förorenat det är.

I en ny rapport som konsultföretaget WSP lämnat till kommunen framgår det att man på vissa ställen funnit höga nivåer av zink och bly samt ämnen som kan vara cancerogena, så kallade PAH:er.

Annons

Man skriver i rapporten att med tanke på de höga halterna av de sistnämnda ämnena så bör kommunen gräva upp och transportera bort förorenade massor.

I samband med att det nya bostadsområdet ska exploateras och förses med el, vatten och avlopp, har kommunen varit och grävt i utkanterna av området. Man har konstaterat att en del av massorna från de arbetena är för-orenade.

Susanne Johansson på Miljöförbundet Blekinge väst, som är den myndighet som ansvarar för tillsynen av området, berättar att man precis fått rapporten som WSP tagit fram.

– Vi ska ta ställning till om man ska frakta bort det eller använda massorna för att fylla igen med.

Konsulterna anser att avfallsmassor bör transporteras till en godkänd mottagningsstation.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons