Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kontroverser kring bolaget som vill starta skola i Karlshamn

KARLSHAMN Aktiebolaget Tultra som vill starta privatskola i Karlshamn har många fiender i hemkommunen Jönköping.
En majoritet i fullmäktige protesterade mot etableringen där.
Men skolverket körde över politikerna.
Karlshamn • Publicerad 7 juni 2001

Tultra Utbildning AB vill, som Sydöstran berättade igår, starta ett privat gymnasium i Karlshamn till hösten 2002 eller 2003.

En förfrågan har lämnats in till Karlshamns kommun.

Annons

– Hela blekingeregionen är ett ”hett” område, därför har vi valt Karlshamn, sa projektledaren, tillika moderata landstingspolitikern Martin Hytting, i gårdagens Sydöstran.

> Politiskt motstånd

I dagarna avslutas det första läsåret för de 90 eleverna på företagets IT-präglade gymnasium, John Bauergymnasiet i Jönköping, den ort där företaget började sin verksamhet.

För Jönköpings kommun har det varit ett dyrt första år.

Det tycker i alla fall socialdemokraterna, centerpartiet och vänsterpartiet som hela tiden varit emot att Tultra Utbildnings AB kom till Jönköping.

– Det har funnits en stabil majoritet mot privatskolor här, säger Jerry Hansson, vänsterpartiets ledamot i utbildningsnämnden.

Utöver John Bauergymnasiet finns det en kristen skola och en muslimsk.

– Förutom de ideologiska invändningarna som finns med att privata skolor skapar gräddfiler och skiljer ut barnen har John Bauergymnasiet överkompenserats genom skolpengssystemet, menar Jerry Hansson.

> Dubbelt så dyrt

Under det gångna året har den privata skolan fått 82 500 kronor per elev av kommunen, enligt uppgifter från ekonomikontoret.

Annons

En elev som går ett motsvarande program på en ordinarie gymnasieskola kostar hälften så mycket, cirka 43 000 kronor, med några skillnader beroende på programmets innehåll.

– Det är inte rimligt att kommunen betalar så mycket. Företaget säger att de förnyar pedagogiken, men de är i själva verket ute efter att tjäna pengar, påstår Jerry Hansson.

> Minskar stödet

En något lättare försörjningsbörda får dock kommunen när andra läsåret startar i augusti.

Från den 1 juli minskar kommunens stöd till 54 600 kronor per elev och år, ett resultat av att Skolverket sett över saken.

Det beslutet har nu överklagats av Tultra Utbildning AB.

Lars Carlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons