Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

kpml(r) ger sig in i bidragsdebatten

KARLSHAMN Det blåser upp till strid om kommunens socialbidragsberoende barnfamiljer.
Nu kräver kommunisten Anders Englesson att även dessa får ta del av statens höjda barnbidrag.
Moderaterna kallas för populistiska hycklare.
Karlshamn • Publicerad 24 januari 2001

I senaste statsbudgeten höjdes det allmänna barnbidraget med 100 kronor. För de allra flesta barnfamiljer innebär det att hushållskassan stärks med motsvarande belopp.

Men för familjer med socialbidrag kan höjningen bli en chimär då socialbidraget, som ska ses som ett tillfälligt stöd, minskas med lika mycket som barnbidraget höjs.

Annons

Socialnämnden har ännu inte beslutat om barnbidraget ska påverka socialbidragets storlek; ett politiskt stämningsläge som nu snabbt utnyttjas av oppositionen.

Först ut var moderatledaren Carl-Eric Birgersson, som i en motion krävde att höjda barnbidrag inte får leda till sänkta socialbidrag.

> Frågar kommunalrådet

Nu följer kpml(r):s Anders Englesson efter och kräver samma sak. I en interpellation till kommunalrådet Torsten Magnusson frågar han om kommunen tänker tolka socialtjänstlagen välvilligt i fortsättningen och inte räkna ner socialbidraget när barnbidraget höjs, vilket man gjort tidigare år.

– Eller vill kanske kommunen fortsätta trycka ner socialbidragstagarna i skorna?

Även om hans egen interpellation innehåller samma politiska krav som Carl-Eric Birgerssons motion ger Anders Englesson inte mycket för moderatledaren utspel.

> Moderaterna hycklar

Med tanke på att moderaterna vill göra samhället fritt från bidrag klingar motionen falskt, menar han.

– Birgerssons motion är populistiskt hyckleri. Dessutom har han lämnat in en motion och då vill man inte ha någon debatt. Men med min interpellation till kommunalrådet lär det blir det.

Nästa fullmäktigemöte blir måndagen den 5 februari.

Lars Carlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons