Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

kpml(r) känner sig lurade på avloppet

KARLSHAMN – Vi är lurade! Hade vi vetat att det skulle gå så här hade vi aldrig stött förslaget att bygga i Snittningsviken, säger Anders Englesson, kpml(r).
Karlshamn • Publicerad 30 januari 2001

Planen på nya bostäder i Snittingsviken - gamla Reningsverkstomten i Vägga - gick igenom i kommunfullmäktige i höstas med minsta möjliga marginal, 24 mot 23.

Socialdemokraterna och Kpml(r) röstade för förslaget, medan alla andra partier röstade emot. Motståndarna ville istället att planen skulle omarbetas med lägre hus, som var bättre anpassade till Väggamiljön.

Annons

Ett viktigt skäl till att r-arna röstade för var att man skulle pröva om det går att göra en lokal ekologisk avloppslösning. Men när kommunen nu har prövat saken - har man kommit att det inte ska bli något ekologiskt avlopp!

– Det var en jävla bluff. Det visste de hela tiden. Det var bara ett sätt för att få oss att stödja planen, säger Anders Englesson.

> Ekologiskt tillägg

Det var nämligen han som fick igenom det tillägget till planen när den behandlades i kommunstyrelsen, nämligen att ”en prövning av ekologisk lokal lösning för avloppsanläggningar ska göras”, både för Snittingsviken och det planerade småhusområdet i Guövik.

Men när tekniska nämnden ”prövade” frågan kom man fram till att det skulle bli besvärligt och ta för lång tid, och beslutade sig för att avstå från ekologiska lösningar!

> Tar tid

Huvudargumentet var att projekteringen av ett källsorterande avloppssystem skulle ta försena tidsplanen för projektet.

En enkät som gjorts till lantbrukarna i kommunen visade också att det inte heller fanns något större intresse att ta hand om det sorterade avloppet som gödningsmedel.

Fast när det gällde Guöviksområdet fanns det en lokal intressent, en körsbärsodlare, som var beredd att använda urinen från hushållen. Men tekniska nämnden menade ändå att det krävdes ett större antal hushåll för att få ekonomi i projektet och att en utredning och projektering av en sådan anläggning skulle försena bygget med 3 - 6 månader.

> Hafsverk

Annons

– Att man skulle göra en sådan här prövning var en förutsättning för att vi skulle stödja projektet. Det hade varit en sak om man gjort en rejäl utredning och sen kommit fram till att det inte skulle gå. Men det här är ju bara ett hafsverk, som inte säger någonting, säger Englesson.

– Det verkar som om att det ska ta lång tid är huvudargument. Men tiden är ju inte något argument, eftersom Snittviken blivit överklagat.

När man nu sitter och väntar på att länsstyrelsen ska bestämma sig har man haft tid på sig att projektera avloppssystemet, menar Englesson, som också tror att att en lite aktivare attityd från kommunen hade kunnat övertyga fler bönder om att ta hand om de separerade avloppsprodukterna.

> I skogen

– Annars hade man kunnat använda dem som gödningsmedel i kommunens egna skogar.

När beskedet från tekniska nämnden om att det inte blir någon ekologisk rening kom upp till kommunstyrelsen försökte både Anders Englesson och miljöpartiets Hélène Nordin få igenom att frågan skulle skickas tillbaka till tekniska nämnden för att man skulle göra en noggrannare utredning, men de röstades ner av majoriteten.

– Det är sista gången vi litar på socialdemokraterna i en sådan här fråga, säger Anders Englesson.

Jan Hinderson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons