GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kritiserad tandklinik får förnyad chans

KARLSHAMN
Socialstyrelsen har riktat skarp kritik mot Tandkliniken Lågpris i Stilleryd.
Tandkliniken får dock möjlighet att rätta till de brister som Socialstyrelsen framhåller. – Vi vill att det ska fungera för den här kliniken, men det måste till åtgärder för att det ska bli patientsäkert, säger Nils René avdelningsdirektör på Socialstyrelsen.
Karlshamn • Publicerad 27 november 2007

Med anledning av att en tidigare anställd på kliniken påtalade missförhållanden öppnade Socialstyrelsen ett ärende för att granska verksamheten på den berörda kliniken. Sydöstran har tidigare skrivit om att man i en rapport riktade skarp kritik mot bland annat hygienen och kvalitén på röntgenbilderna.

Rapporten, som kom i våras, följs nu upp med ett beslut. Det konstateras att det förvisso gjorts ”betydande och adekvata insatser” för att komma tillrätta med missförhållandena, men att verksamheten på vissa punkter fortfarande kan ifrågasättas.

Socialstyrelsen anser att det är problem med ledningen på kliniken och att den person som driver kliniken inte är kompetent att leda verksamheten och se till att arbetet är i överensstämmelse med de lagar och föreskrifter som gäller.

Därför kräver Socialstyrelsen att det måste finnas en odontologiskt ansvarig med adekvat utbildning på kliniken.

Man har fått uppgift om att en sådan skulle ha utsetts, men när Socialstyrelsen kontrollerade saken visade det sig att personen ifråga inte längre tjänstgjorde på företaget.

Man konstaterar att ständiga personalbyten skett och förutses ske. Socialstyrelsen anser att det är otillfredsställande att den odontologiskt ansvarige inte är fast knuten till kliniken utan ständigt byts ut.

– Detta förhållande kan lätt leda till kvalitetsbrister, skriver man i rapporten.

I beslutet skriver Socialstyrelsen att man vill ge kliniken en chans att hitta sina rätta former och handlingsvägar. Man anser dock att de brister som finns är så pass allvarliga att verksamheten måste följas upp. Kliniken får fram till mitten av mars på sig att tillämpa Socialstyrelsens föreskrifter och ska då redovisa vilka åtgärder som vidtagits.

Avdelningsdirektör Nils René berättar att den person som driver Tandkliniken i Stilleryd även driver kliniker i Helsingborg och Gnarp. Dessa kliniker är också föremål för utredning och Nils René konstaterar att det som kommer fram där också kommer att få betydelse för bedömningen av kliniken i Stilleryd.

– Man får väga ihop det hela.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.