Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kulturen gick kraftigt back

KARLSHAMN Kulturenheten gick drygt 1,6 miljoner back förra året. Nu har kulturchefen Margaretha Eriksson gått igenom de ”svarta hålen” i räkenskaperna och lovar andra siffror till nästa bokslut, men kan inte utesluta att det kan bli fråga om nedskärningar av verksamheten.
Karlshamn • Publicerad 14 mars 2001

Enligt kulturchefen är det främst bibliotekssidan som står för den största delen av underskottet. Där är det drygt 1,4 miljoner på minussidan.

En av förklaringarna till de siffrorna är enligt Margaretha Eriksson att det under flera år inte varit budgeterat tillräckligt med pengar i förhållande till den befintliga verksamheten. Viss del av underskotett har således varit förväntat, menar hon.

Annons

– I budgeten för 2001 har vi fått en förstärkning med 600 000 kronor som är avsedda att bidra till den befintliga verksamheten, berättar hon.

> Tidigare underskott

I övrigt rör det sig om underskott som av skiftande anledningar följt med från tidigare bokslut. Bland annat har det funnits ett underskott när det gäller inköp av böcker och övriga media. Bakgrunden till det är att mediaanslaget varit i det närmaste konstant under den senaste tioårsperioden, medan inköpspriserna stigit.

> Måste ta bort verksamheter

Även om kulturchefen nu lokaliserat de ”svarta hålen” i ekonomin är det ännu inte klart hur underskottet ska hanteras. I slutet av mars ska kommunens bokslutsberedning ta ställning till det.

Enligt Margaretha Eriksson finns det ett antal tänkbara möjligheter att komma tillrätta med underskottet. Antingen kan det bli frågan om ytterligare ekonomisk förstärkning alternativt att underskottet efterskänks, eller så kan det bli ett krav på att det ska betalas.

Skulle det sistnämnda alternativet bli verklighet är det enligt kulturchefen ofrånkomligt att det blir förändringar i verksamheten.

– Om vi ska spara in måste vi ta bort verksamheter, säger hon och menar att eftersom verksamheten ”osthyvlats” under flera år så finns det inget utrymme för bantningar inom organisationen.

Vlika verksamheter det i sådana fall skulle komma att röra sig om vill hon dock inte spekulera i.

> Blickar framåt

Annons

Hon har dock inte fått några aviseringar om förestående åtstramningar och väljer i nuläget istället att blicka framåt.

Det planerade sambiblioteket på Östra Piren ställer bibliotekspersonalen inför nya utmaningar och kulturchefen berättar att det i dagarna blivit klart med första delen av ett EU-stöd som ska bidra till kompetensutvecklingen av personalen.

Margaretha Eriksson talar om förändrade förutsättningar för biblioteket i och med framväxandet av ett nytt kunskapssamhälle och tror att biblioteket går en spännande framtid till mötes.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons