Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Låga bidrag stoppar ny friskola

KARLSHAMN Skepparbackens friskola får grönt ljus att även starta förskola inför höstterminen 2001.
Men någon skolstart lär det aldrig bli.
– Jag har lagt alla planer på friskola i Karlshamn på hyllan, säger föreståndaren Gunnar Torell.
Karlshamn • Publicerad 12 januari 2001

I februari 2000 fick Gunnar Torell, skolledare från Sölvesborg och före detta rektor för Norje skola, godkänt av Skolverket att i Karlshamns kommun starta en fristående skola för årskurserna 1-6.

I dagarna fick han ytterligare ett positivt besked; denna gång om att få utöka verksamheten till att även gälla en fristående friskola för 10 barn.

Annons

Men Gunnar Torell har redan övergett tankarna på att etablera friskola i kommunen.

– Det blir ingen skolstart till hösten och troligen ingen året därpå heller. Eftersom tillståndet varar i två år måste jag göra en helt ny ansökan nästa år om jag inte startar i höst. Som det ser ut nu gör jag inte det.

Bidrag för låga

Gunnar Torell berättar, att det är de ekonomiska villkoren för att kunna etablera sig som friskola som fått honom att tappa sugen.

De kommunala bidragen är för låga.

– Med bidrag som bara täcker 75-85 procent av kostnaderna är risken stor att verksamheten inte går runt.

Problemet har varit att hitta medfinansiärer.

– Eftersom personalkostnaderna inom skolan ligger på nästan 90 procent av de totala kostnaderna hade det varit nödvändigt att få ekonomiskt stöd för lokal och utrustning. Att själv lägga ut de pengarna har jag inte varit villig till.

> Även i Bromölla

Parallellt med ansökan i Karlshamn har Gunnar Torell lämnat in en likadan i Bromölla. Men inte heller där ser han några möjligheter att dra igång verksamheten.

Annons

– Där har det politiska motståndet varit hårt. Och inte heller här i Karlshamn har man varit så förtjust, trots att man har förskolan i Strömma som förebild.

Så vad gör du nu istället?

– Jag fortsätter att arbeta på Resurscentrum i Olofström som speciallärare. Men det är neddragningar aviserade här, så vi får väl se hur länge man får vara kvar.

När Karlshamns kommun i somras gavs tillfälle att yttra sig över Gunnar Torells ansökan, valde skolpolitikerna i busnämnden att inte göra det.

Lars Carlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons