Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lägenheten håller på att rasa ihop

ASARUM Hildur Nilsson och Stig Måbrink, båda 80 år gamla, hörde hur det knakade i lägenheten. Sedan började putsen rasa från väggen i vardagsrummet.
– En målare som var här för att tapetsera ett annat rum tittade in i vardagsrummet och såg stora hål mellan putsen och betongväggen, säger Hildur Nilsson, som inte ger särskilt mycket för Karlshmansbostäders reklamslogan ”nyckeln till ett bra boende”.
Karlshamn • Publicerad 20 mars 2001
? Hela vardagrummet är som en byggarbetsplats och det dammar som bara den, konstaterar Stig Måbrink och Hildur Nilsson.
? Hela vardagrummet är som en byggarbetsplats och det dammar som bara den, konstaterar Stig Måbrink och Hildur Nilsson.Foto: Michael Stenqvist

Nu får paret finna sig i att ha hantverkare i lägenheten ännu ett tag. Och en massa damm.

Under måndagen samlade hantverkarna in all puts som ramlat ner på golvet. De fick också riva ner kvarvarande puts från betongväggen.

Annons

– Hela vardagrummet är som en byggarbetsplats och det dammar som bara den. Vi fick själva ta ut möblerna ur rummet, förutom en tung bokhylla och ett bord som plastades in, säger Hildur Nilsson.

De senaste veckorna har Stig Måbrink och Hildur Nilsson fått utstå hårda prövningar. När Kabo skulle tapetsera om ett av deras rum, fick de tömma det på alla möbler.

Sedan var det dags för de gamla skåpluckorna att plockas ner. Och i torsdags föll så väggen ihop.

> Har blivit sämre

– Ja, och när hantverkarna anlände var det dags att börja flytta möbler igen. Det har varit ansträngande dagar, vi är ju inte så unga längre, säger Hildur Nilsson som brustit i gråt flera gånger på grund av kaoset i bostaden.

Paret har bott i sin trerummare på Ekbacken i Asarum i 14 år. Efter att ha sålt huset ville de flytta till just det området.

– Ja, då var det finare på något sätt och jag minns att vi båda ville hit. Men sedan dess har det blivit sämre, säger Hildur Nilsson.

Hon tycker att fastigheterna är i dåligt skick och att Kabo inte bryr sig om sina hyresgäster särskilt mycket. Hennes grannar som bor på översta våningen har klagat på att det regnat in genom taket.

– En av grannarna vaknade en morgon av att det rann vatten på hennes arm. Det visade sig läcka in från taket, säger Hildur.

> Klart byggfusk

Annons

Putsen som släppte från parets vägg synades noga av Stigs vaksamma ögon. Med ett förflutet som byggnadsarbetare kunde han snabbt konstatera byggfusk.

– Av någon anledning har de struntat i att anvädna stänkbruk på väggen innan putsen lagts dit. Det gör man för att putsen bättre ska hålla sig kvar på väggen, säger han.

På torsdag får paret hembesök av hyresgästföreningen. Då ska de formulera ett krav till Kabo.

– Vi vill bli ersatta för alla olägeneheter i samband med att de vänt upp och ner på vår lägenhet, Säger Stig Måbrink.

Lägre hyra eller ett engångsbelopp vill paret ha. Men viktigare än pengarna är att få flytta ut från Ekbacken till en modernare bostad.

– Det finns ju säkert en anledning till att Kabo ville sälja hela kvarteret för ett par år sedan. Husen är från 60-talet och i dåligt skick. Lägenheterna är slitna, säger Stig Måbrink.

> Byter till gips

Hantverkarna jobbade med den nerfallna väggputsen under hela måndagen. Nu ska betongväggen kläs med gipsskivor istället.

Ännu vid middagstid igår visste paret inget om hur lång tid arbetet skulle ta.

– Allt är huller om buller med möbler och pinaler i alla konstiga utrymmen som är lediga, säger Hildur Nilsson uppgivet.

Milan Djelevic
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons