Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lyckat midsommarfirande i Svängsta

SVÄNGSTA · Det såg ut som att midsommarfirandet skulle drunkna i regn och rusk. När Svängsta IF slog upp portarna till Marieborgs fotbollsplan, hade inte ens arrangörerna hunnit bli klara.
Men när Svängstaborna trotsade ovädret och gav sig ut för att fira i alla fall, så gav regnet tillfälligt vika och det såg ut att bli en midsommar att räkna med.
Karlshamn • Publicerad 25 juni 2001
Dugo var den flitigaste islandshästen i Svängsta. Vid tyglarna sitter Madeleine Dahlbom och med sig i vagnen har hon Moa Augustinsson, Johanna Olsson, Eddie Eriksson, Linus Olsson samt Håkan Olsson.
Dugo var den flitigaste islandshästen i Svängsta. Vid tyglarna sitter Madeleine Dahlbom och med sig i vagnen har hon Moa Augustinsson, Johanna Olsson, Eddie Eriksson, Linus Olsson samt Håkan Olsson.Foto: 

I höjd med fotbollsplanens hörnflagga ligger majstången och lutar mot en sluttning.

Det har regnat hela dagen så stången har nog lagt på sig några kilo sedan den kläddes, dagen innan.

Annons

Ovanför sluttningen arbetar arrangörerna från Svängsta IF fortfarande med att få upp de sista attraktionerna.

Trots regnet så litar man till att folk följer traditionerna. Det är ju inte första gången som Svängsta IF håller i midsommarfirandet.

Men lite oroligt är det ändå.

– Det har ju aldrig riktigt ösregnat under tidigare år. Vi har i och för sig alltid varit ganska välbesökta, men vädret gör ju sitt till, menar Stig-Göran Lindgren som är med och arrangerar.

> Lotter och varmkorv

Vädret är också orsaken till att Svängstaborna inte satt upp grejorna förrän i sista stund.

Nu plockas både hönsgårdar och trimbingostånd fram.

De första besökarna anländer i skydd av paraply.

– Egentligen skulle vi ha rest stången innan folket kom. Men det blev lite stressigt, tycker Ola Claesson, även han medarrangör.

Allt eftersom regnet avtar och stånden står klara börjar det rinna till ordentligt med folk. Det dröjer inte länge förrän det är kö vid de olika stånden – lotteri, korvmoj, pannkaksförsäljning, tombola, pilkastning, tipsrunda och mycket annat, som gör att även den här midsommaren redan känns som en klassiker.

Annons

Snart står även majstången upp.

> Straffar och får

En självklar attraktion, när det trots allt är en fotbollsklubb som arrangerar, är straffsparkstävlingen. Tre straffar för tio spänn och sedan är det bara att sätta bollen i kassen bakom målvakten. Tony Kostero och Johan Johansson turas om att stå i mål.

– Vi ska ta så många straffar vi kan, säger de och menar på att här släpps inga mål in av ren sympati, utan det krävs både skickliga skott och ett visst mått av tur för att man ska kunna sätta en straff. Naturligtvis får alla pris – även de som missar.

Ett något ovanligare arrangemang är i så fall uppvisningen i fårvallning. Med hjälp av sin hund Debbie lotsar Karl Borgström sina får i sicksack mellan röda och gula koner. Några korta kommandon är allt som behövs för att den fem år gamla bearded collien förstår vad som ska göras. Men ibland är det lite svårt att förstå vad husse vill. Debbie är ju trots allt ingen cirkushund.

> Dugo favorit

Den klara favoriten är, precis som förra året sägs det, att åka efter häst med vagn. De små är ivrigast och kön blir snabbt lång.

Bakom tyglarna sitter Madeleine Dahlbom och framför henne går islandshästen Dugo.

– Det är ganska ovanligt med inkörda islandshästar, berättar Jörgen Tvede-Jensen, som har ritat den specialkonstuerade vagnen. Låga tyngdpunkter gör att den omöjligt kan välta.

Det är andra året som Dugo drar vagnen med midsommarbarn och just nu verkar han vara den populäraste hästen i Svängsta. Uppe vid stånden öppnar midsommarbandet med ”Sjösala-vals”. Molnen blir allt tunnare och på sina håll syns himlen.

Det ser ut att ha blivit ännu en lyckad midsommar i Svängsta.

Johan Janrell
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons